Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont a l'escenari del gran acte convocat a Perpinyà el 29 de febrer de 2020

Assenyalen l'acte de Puigdemont a Perpinyà com a focus de transmissió del coronavirus

La cita va ser el passat 29 de febrer al Parc des Expositions de la capital nord-catalana

Carles Puigdemont a l'escenari del gran acte convocat a Perpinyà el 29 de febrer de 2020
Carles Puigdemont, en la seva intervenció a Perpinyà el 29 de febrer de 2020. | Cedida

La manifestació organitzada pel Consell per la República Catalana, el passat 29 de febrer a Perpinyà, podria haver estat un focus de contagi i acceleració de l'expansió del coronavirus a Catalunya, segons la conclusió a què arriba un estudi publicat per la plataforma CatCovid Transparencia. L'acte, en format míting, va comptar amb la presència dels tres eurodiputats de JxCat, Clara Ponsatí, Toni Comín i Carles Puigdemont, i es va publicitar, des de l'organització, com el retorn de Puigdemont a Catalunya —aprofitant que Perpinyà és territori històric català, malgrat que pertany a l'Estat francès.

La volada de l'acte va atraure de forma clara determinats sectors de l'independentisme català, que van acudir en massa a Perpinyà: el recinte del Parc des Expositions, on es feia el míting, es va omplir amb unes 100.000 persones, que van arribar majoritàriament des del Principat amb autobusos o vehicles particulars.

La dada de morts del 17 de març

L'estudi mira de demostrar que l'acte de Perpinyà  va contribuir a dispersar el virus per Catalunya i que és un dels focus d'origen principals dels dies més greus de l'episodi. Per exemplificar-ho, assenyalen el dia 17 de març, quan Catalunya va registrar l'augment més elevat en un sol dia pel que fa a morts del coronavirus: va passar de 18 a 41, un  augment d'un 128% en 24 hores. Els dies següents, la taxa de mortalitat va créixer a centenars al nostre país, fins a arribar a 1.070 morts el 27 de març: l'augment és el més gran en un període de 10 dies arreu del món, d'un 2.510%.

A més, apunten que a excepció de la regió sanitària de la ciutat de Barcelona, la resta de territoris van registrar la seva primera defunció entre els dies 17 i 19 de març. L'explosió dels contagis i el fet que fos tan «sincronitzada» els fa apuntar que l'origen prové d'un contagi massiu comú en un dia, i les dates encaixen amb el míting de Perpinyà. En aquesta línia, recorden que la majoria d'autobusos procedien de les comarques de  Barcelona, la Catalunya Central i Girona, les regions més afectades pel virus a a Catalunya; mentre que l'afectació ha estat més baixa a les comarques de Tarragona, d'on no van sortir tants busos.

Precisament aquest mitjà de transport, segons l'estudi, hauria estat un dels principals vectors de contagi: diverses persones contagiades prèviament a Igualada  haurien pogut contagiar la resta del passatge dels busos; d'altres haurien contagiat més manifestants a Perpinyà  i també s'hi sumen nous contactes als busos de tornada. L'estudi, que reclama transparència i informació sobre aquesta qüestió a la Generalitat, també apunta que d'aquests contagis també es podria haver originat l'arribada de la covid-19 a alguns geriàtrics a causa de les visites posteriors dels manifestants de Perpinyà a centres de la tercera edat sense tenir coneixement d'estar contagiats. Una acusació greu cap a l'acte del Consell per la República i que des de CatCovid Transparencia reclamen que s'aclareixi.