Colau vol que el 75% dels carrers de Barcelona siguin vies de 30 km/h

Actualment el percentatge de carrers de 30 km/h és del 50%
Colau vol ampliar els carrers de Barcelona de 30 del 50% al 75% | Catalunya Diari

 

L’alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú a les eleccions del 26 de maig, Ada Colau, ha manifestat que seria convenient convertir el 75% dels carrers de la ciutat en zones de 30 km/h —actualment el percentatge se situa al 50%.

 

 

Així, i en clau de campanya, proposa aquesta mesura com a possible solució per reduir la taxa d’accidents de trànsit a la ciutat —12 durant l’any 2018—, ja que segons pensa, són evitables. «Tots els experts i estudis indiquen que reduir la velocitat és clau per disminuir els accidents i la seva gravetat», ha afirmat l’alcaldessa a Europa Press.

 

 

La seva mesura passa per transformar diversos carrers pels quals avui es pot circular a 50 km/h a 30 km/h. Aquests carrers són: Bruc, Diputació, Gran de Gràcia, Torras i Bages i Creu Coberta. D’aquesta manera amplia la seva proposta per ampliar les zones 30 més enllà de «l’interior dels barris».

 

 

Ada Colau ha pres aquesta mesura com a part de la seva campanya electoral després de veure els resultats de l’estudi que s’ha fet des de la DGT en matèria d’accidents i mortalitat per atropellaments dins de les ciutats.

 

Segons les dades que van recollir en el seu estudi, el risc d’atropellament anant a 30 km/h és 9 vegades inferior que circulant a 50 km/h. «La reducció global de la sinistralitat oscil·la entre un 15 i un 30%», va dir Luís Montoro, catedràtic de Seguretat Viària a la Universitat de València.

 

Altres propostes

Però aquesta no seria l’unica mesura que pretén instaurar si torna a sortir escollida pels votants. El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha fet referència als projectes relacionats en treure les motos de les voreres: ampliar el parc de places d’aparcament per a motos en algun dels 14.000 locals buits per habilitar-los com a aparcaments.

 

 

A més, un altre dels motius que ha impulsat l’alcaldessa a tenir aquestes mesures al seu pla d’organització ha estat la contaminació. Si es reduís la velocitat a 30 km/h al 75% dels carrers, s’aconseguiria una millora ambiental. «El trànsit és un dels factors més contaminants i ocupa el 60% de l’espai públic de la ciutat», ha dit.