rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Admès a tràmit el recurs d'empara dels Jordis pel seu empresonament

Tots dos es troben a presó des del passat octubre
Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez ja coneixen la resolució del Tribunal Suprem | Cedida

 

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a presó des del passat 16 d'octubre, pel seu empresonament. 

 

Tots dos van presentar fa un temps un recurs d'empara per la decisió presa per l'Audiència Nacional de mantenir-los a presó preventiva.Els recursos dels Jordis al·legaven vulneració de drets fonamentals i una falta de garanties processals, entre d'altres coses.

Tres motius pels recursos

Tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart van al·legar tres motius principals pels quals l'Audiència Nacional no hauria d'haver dictat presó provisional per tots dos. Tres motius que ara haurien fet que el TC admeti a tràmit els seus recursos.

 

Un d'aquests motius era que precisament l'Audiència Nacional no era l'òrgan que havia de prendre aquesta decisió, asseguraven que no era competent per assumir una investigació sobre el delicte de sedició del qual se'ls acusava. El segon motiu va ser la vulneració de garanties processals, ja que la jutgessa, afirmaven, va justificar la presó per motius «no esgrimits» per la Fiscalia. 

 

Una persona aixecant un dels cartells demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart | ACN

 

El tercer i últim motiu és la vulneració del dret a la llibertat. La jutge Carmen Lamela va utilitzar com a motiu de dictar presó per ells un possible risc de fuga, però no va explicar les raons de per què existia aquest risc. 

Les defenses tindran ara menys efectivitat

Tot i aquestes bones notícies per tant, pel president d'ANC i d'Òmnium, el retard amb el qual el Tribunal Constitucional ha pres la decisió podria restar efectivitat a les defenses de tots dos. Ara les condicions són diferents, ja que el cas es troba en mans del Tribunal Suprem.

 

El següent pas dels Jordis, si finalment aquests recursos d'empara no funcionessin, seria acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans, cosa que podran fer amb aquests escrits que tots dos ja van fer per demanar l'empara al Tribunal Constitucional.

 

🎁 Vols guanyar un lot de productes ECO? Participa ara al nostre sorteig!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris