Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Junqueras

L'Advocacia de l'Estat demana que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat

Amb aquesta acció, celebrar la investidura abans del dia de Reis seria possible

Boníssimes notícies per a Oriol Junqueras.  Aquest dilluns, l'Advocacia de l'Estat ha presentat un escrit mitjançant el qual demana al Tribunal Suprem que permeti al líder d'ERC complir amb els tràmits necessaris per recollir l'acta d'eurodiputat, tant a la JEC com al Parlament Europeu. Aquesta decisió obre un nou escenari en el panorama polític espanyol, i és que la investidura de Pedro Sánchez com a president de l'executiu es podria celebrar abans del dia de Reis, tal com desitjaven els socialistes. 

Els serveis jurídics de l'Estat no creuen que s'hagi d'anul·lar la sentència, que condemna Junqueras a 13 anys de presó  per delictes de sedició i malversació, però consideren que la Sala Penal de l'alt tribunal espanyol ha de demanar l'autorització del Parlament europeu per executar-la. En aquest sentit, l'informe demana al Suprem que sol·liciti amb «brevetat» la suspensió de la immunitat de Junqueras. A l'espera de la resposta de l'eurocambra, l'Advocacia de l'Estat sosté que l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC  ha de poder prendre possessió i exercir com a eurodiputat i, per tant, poder desplaçar-se a Brussel·les.

«Garantir la missió parlamentària de Junqueras»

De fet, l'Advocacia de l'Estat creu que el Suprem hauria de permetre el desplaçament de Junqueras per complir amb els tràmits necessaris tant a la Junta Electoral Central (JEC), a Madrid, com a la seu del Parlament europeu, a Brussel·les. Els serveis jurídics de l'Estat insten el Suprem a «adoptar les mesures d'assegurament que consideri més adequades» per «garantir la missió parlamentària de Junqueras».

Els serveis jurídics de l'Estat han presentat aquest dilluns al Tribunal Suprem l'escrit de 16 pàgines signat per l'advocada de l'Estat del judici de l'1-O al Suprem, Rosa María Seoane, com a resposta a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dictada el 19 de desembre que determina que Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe.

Seoane considera que cal estimar el recurs de súplica de Junqueras i autoritzar-lo a «acudir a l'acte de jurament o promesa davant la JEC» i «adoptar les mesures de custòdia que siguin oportunes perquè Junqueras pugui sense impediments complir el tràmit citat». A més, diu que el Suprem «hauria de permetre -mentre ostenti el mandat parlamentari-» que Junqueras també assisteixi al Parlament europeu no només per acreditar-se com a eurodiputat sinó per exercir la seva «funció representativa».

També et pot interessar...