Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president espanyol Pedro Sánchez durant unes declaracions en la cimera europea sobre el fons de recuperació, a Brussel·les

Advocacia de l'Estat estudia si porta al TC la resolució antimonàrquica del Parlament

Els serveis jurídics estatals analitzen els textos retallats que es van publicar dilluns al BOPC

El president espanyol Pedro Sánchez durant unes declaracions en la cimera europea sobre el fons de recuperació, a Brussel·les
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | ACN

L'Advocacia de l'Estat, que depèn directament del govern espanyol, ja està estudiant si impugna davant del Tribunal Constitucional les resolucions del Parlament sobre la monarquia. Segons ha avançat 'El Confidencial' aquest dijous, els serveis jurídics estatals estan analitzant els textos publicats dilluns al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) en els quals no hi apareixen alguns dels punts més sensibles que sí que es van aprovar al ple de divendres però que els serveis jurídics del Parlament van retallar per l'advertiment del TC de no incomplir les seves sentències. Fonts del Ministeri de Justícia han confirmat a l'ACN que el govern espanyol té la qüestió sobre la taula.

Els textos publicats al BOPC sí que mantenen alguns punts polèmics com el que declara que Catalunya «és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei» o el que assenyala la nissaga borbònica com a «calamitat històrica per a Catalunya» i recorda que Joan Carles I és successor del dictador Francisco Franco i, per tant, «la monarquia espanyola és la continuació del règim precedent».

Els treballadors del Parlament rebutgen «qualsevol pressió» als funcionaris de la cambra

Al seu torn, el Consell de Personal del Parlament ha defensat l'«objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat i confidencialitat» amb la qual treballen tots els funcionaris de la cambra i ha rebutjat «qualsevol pressió» a la seva tasca. Ho ha fet en una nota difosa als treballadors després que els lletrats del Parlament ja es pronunciessin en defensa del secretari general, Xavier Muro, de qui tant JxCat com el president de la Generalitat, Quim Torra, n'han exigit el cessament per no haver publicat íntegres les resolucions que es van aprovar al ple de la monarquia de divendres passat.

Muro va publicar els textos aprovats al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) però en va ometre els apartats que contradiuen sentències i advertiments del Tribunal Constitucional (TC). A peu de pàgina, va recordar que tenia l'obligació d'«impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material» que suposi incomplir les ordres del TC.