Agafa força la possibilitat de tenir un Govern legítim a Brussel·les i un Govern efectiu a Barcelona

Es tracta de la principal fórmula que els independentistes tenen per poder investir Carles Puigdemont sense caure en problemes legals
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

 

Després de les tensions provocades per l'ajornament la setmana passada de la investidura de Carles Puigdemont, ara sembla que les coses van bé entre els independentistes. «El pacte amb ERC progressa adequadament», assegurava aquest mateix dilluns l'exconseller Josep Rull, durant una entrevista a RAC 1, tot i que ha evitat donar més detalls sobre quina fórmula utilitzaran per aconseguir finalment que Puigdemont recuperi la presidència de la Generalitat. 

 

Ara bé, segons informa 'La Vanguardia', la proposta d'Oriol Junqueras de tenir dos governs sembla ser la més probable. L'exvicepresident va deixar sobre la taula la possibilitat d'investir un Govern efectiu a Barcelona, però al mateix temps mantenir la legitimitat del Govern de Brussel·les, que Mariano Rajoy va cessar amb l'aplicació de l'article 155. 

Totes les formacions independentistes estarien d'acord

D'aquesta manera, no s'aconseguiria tan sols investir Puigdemont i tenir un Govern que pugui prendre decisions a Catalunya, sinó que Junts per Catalunya també veuria realitzada la seva pretensió de tenir una investidura real, i que els membres del Govern que es troben a Bèlgica posseeixin poders executius reals. Ara bé, per aconseguir-ho, la proposta té com a protagonista l'anomenada assemblea d'electes, que seria l'encarregada d'investir Carles Puigdemont  «a l'exili», sense arriscar-se a una impugnació del govern espanyol. 

 

Tal com assegura el mitjà citat, ERC no veuria amb mals ulls aquesta possibilitat, i la formació de l'expresident Puigdemont aconseguiria un Govern reconegut, legítim i empoderat a Brussel·les, i un altre a Catalunya, per acabar amb el 155. Al mateix temps, els republicans evitarien caure en problemes legals, com van demanar fa uns dies. 

Una assemblea per materialitzar la «voluntat popular»

L'assemblea d'electes es va crear a finals de l'any 2016 perquè els diputats regidors o alcaldes que vulguin poguessin unir-se, per tal d'ajudar a «culminar» el procés independentista. De fet, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va impulsar aquesta entitat davant la possibilitat que poguessin sorgir «situacions en les quals pugui haver-hi una impossibilitat que els càrrecs electes exerceixin les seves funcions» i per «garantir que la voluntat popular expressada pels catalans es materialitzi».

 

Seria, doncs, aquesta mateixa assemblea l'encarregada d'investir Carles Puigdemont, encara que a ulls de la jurisdicció espanyols no tindria validesa. El que es busca és enviar un nou senyal de desobediència, ja que l'expresident continuaria sent el màxim responsable del Govern, i donaria instruccions des de Bèlgica a la Generalitat. Amb tot, es tracta d'una fórmula que encara es discuteix, i no està clar si finalment els sobiranistes continuaran per aquesta via.