IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Generalitat té 10 dies per determinar la despesa del referèndum de l'1-O

Així ho ha determinat el jutge

Imatge d'arxiu de l'1-O
Imatge d'arxiu de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

La Generalitat compta amb deu dies per informar sobre les despeses del referèndum de l’1-O. Així ho ha demanat el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona arran del requeriment que li ha fet arribar la Guàrdia Civil.

Com informa TV3, la petició a Hisenda es va fer dilluns passat, i per aquest motiu el Departament haurà de lliurar els comptes entre aquesta setmana i la vinent. El jutjat encarregat d’aquesta petició és el mateix que des de fa mesos està investigant la preparació del referèndum.

Hisenda reclama identificar els responsables

Per la seva part, el Ministeri d'Hisenda demana que es determini quants diners de l'erari públic van emprar tant a través de l'Executiu català com de les associacions ANC i Òmnium.

A més, el Departament que dirigeix Cristóbal Montoro reclama que s'identifiquin els responsables de la Generalitat catalana i les dues associacions independentistes i es fixin les indemnitzacions que procedeixin.

L'escrit està signat pel Secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, i en el qual es recullen els més de 14 requeriments que va enviar el Ministeri d'Hisenda al Govern de Carles Puigdemont per exigir informació sobre, entre altres coses, les partides de diners públics que es podien estar destinant al referèndum de l'1 d'octubre, com una de 3,43 milions d'euros sota l'epígraf «publicitat, difusió i campanyes electorals».

En el text s'inclouen també les contestacions de la Generalitat, considerades incompletes o insatisfactòries per part d'Hisenda, així com els quatre escrits remesos pel Ministeri a la Fiscalia General de l'Estat al llarg dels mesos de setembre i octubre posant aquests fets en el seu coneixement.

Entre ells, l'incompliment dels requeriments d'informació que s'havien cursat al Diplocat davant la sospita que aquest organisme de la Generalitat pogués estar pagant amb diners públics als observadors internacionals.

Després d'aquest relat, s'exposen les «innombrables» declaracions públiques de membres de la Generalitat de Catalunya per «manifestar l'existència de mitjans materials i humans», i cita: la presentació pública de les urnes; el nombre d'aquestes i de col·legis; el seu transport als col·legis tenint en compte que eren 2.315 centres de votació; l'ocupació de les infraestructures d'aquests --aigua, llum, neteja i despeses de personal--; la campanya institucional així com els mitjans informàtics empleats a l'1-O.

El secretari d'Estat d'Hisenda destaca també el paper «principal» dut a terme en la «organització, promoció i presumpte finançament de l'actuació il·legal» del referèndum de l'1-O per part de l'ANC i d'Òmnium Cultural.

Més de 14 requeriments i diverses reiteracions

Després d'aquesta exposició, el Ministeri relata les actuacions que Hisenda ha dut a terme encaminat a conèixer els diners públics destinats a l'1-O, amb l'enviament de 14 requeriments i diverses reiteracions dels mateixos a la Generalitat, així com els quatre escrits remesos al Fiscal General de l'Estat donant compte dels incompliments del Govern català amb els seus comptes.

Encara que finalment acaben concloent que la quantificació «no resulta possible» en aquest escrit de denúncia «precisament per l'ànim d'ocultació del finançament de la seqüència d'actuacions».


Comentaris

envia el comentari