ARA MATEIX

🔴 Talls en 4 carreteres i alguns carrers al centre de BCN

MÉTEO

⛈ Alerta màxima a Catalunya: comença la llevantada més forta de l'any

Ciutadans obtindria més votants que ERC, segons el CIS

L'enquesta ha sortit aquest dilluns, dia 4 de desembre
El Parlament de Catalunya | Cedida

 

Ciutadans aconseguiria més vots que ERC en les eleccions del 21 de desembre, segons l'enquesta presentada pel Centre d'Investigacions Sociològiques, després d'estimar-se que el 22,5% dels electors optarien pel partit que dirigeix Inés Arrimadas, mentre que el 20,8% votaria pels republicans. 

 

D'aquesta manera, es mostraria una tendència que continuaria afavorint a Ciutadans, que continuaria ampliant les seves opcions en nombre d'escons, empatant aquesta vegada amb el partit que lidera Oriol Junqueras, obtenint tots dos organismes un total de 32 representants dins del Parlament. 

 

Amb aquesta enquesta, es mostra també una disminució en la intenció de vots dels partits independentistes, els quals difícilment obtindrien una majoria absoluta, al considerar-se que, com a màxim, entre JxCat, ERC i la CUP, podrien arribar a un total de 67 escons, xifra que quedaria per sota del límit per optar a aquesta majoria.

 

Per la seva part, la coalició unionista que es disposa en l'escenari polític, formada per Ciutadans, PP i PSC, quedaria amb 60 escons, encara més lluny d'obtenir aquesta nomenada majoria absoluta, pel que haurem d'esperar fins als resultats de les eleccions per conèixer com quedarà compost finalment el Parlament.

Els resultats de la intenció de vot, segons el CIS | CIS

 

Es manté el bloc independentista

En les últimes setmanes, s'han publicat diferents sondejos que presenten escenaris sobre com es desenvoluparan les eleccions. En tots ells es mostren tendències similars, considerant que el bloc independentista es mantindria amb registres propers, o superiors, a la majoria absoluta, encara que el creixement de Ciutadans l'ha convertit en una alternativa real pel Govern.

 

En aquest sentit, els registres que se li han concedit als diferents partits han anat evolucionant segons el context polític i social que es vivia en les últimes setmanes. La decisió d'ERC i PDECat de no presentar-se en una llista conjunta, va fer alçar als republicans fins a arribar als 40 escons, gaudint d'una àmplia majoria dins del Parlament.

No obstant això, el canvi d'estratègia dels demòcrates per accedir a la llista de Puigdemont, sota la coalició Junts per Catalunya, va afavorir al president cessat, qui va retallar distàncies amb els seus antics aliats, estimant arribar als 27 diputats, els quals serien provinents d'ERC, que podria baixar fins als 35.

 

Per la seva part, Ciutadans es manté en totes les enquestes amb registres similars, desmarcant-se com a segona força dins del Parlament i obtenint entre 29 i 30 escons, aconseguint així registres que el posicionarien, d'unir-los amb PP i PSC, podrien arribar a competir amb els independentistes per optar a la majoria.

 

Els consellers a la presó

Cal destacar que la decisió presa el dia d'avui, 4 de desembre, pel Tribunal Suprem, pot provocar que hi hagi algunes modificacions en les pròximes jornades en la intenció de vot. La resolució que ha deixat a la presó a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, podria generar ressò polític, durant l'inici de la campanya electoral.

 

Caldrà veure les reaccions que dels diferents líders sobre la decisió de deixar en llibertat, només, a Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs i Carles Mundó. De moment, ha estat Miquel Iceta el primer a reaccionar, qui ha qualificat de «mala notícia» que només hagin sortit alguns dels exconsellers, en reconèixer que considera la pena de presó «desproporcionada».

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris