L'Ajuntament de Barcelona reprova Felip VI i la monarquia

Durant el ple celebrat aquesta tarda, s'ha llegit una declaració institucional aprovada amb els vots de Catalunya en Comú, ERC, el PDECat i la CUP

L'Ajuntament de Barcelona ha reprovat la monarquia espanyola amb una declaració llegida al ple
L'Ajuntament de Barcelona ha reprovat la monarquia espanyola amb una declaració llegida al ple | Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha reprovat aquesta tarda la monarquia espanyola, amb la lectura d'una declaració institucional al ple municipal. La reprovació ha aconseguit tirar endavant gràcies als vots de Barcelona en Comú, Esquerra Republicana (ERC), el PDECat i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), formació impulsora de la declaració. El document llegit destaca que, durant els «fets d'octubre del 2017», l'Estat va decidir «emprar la monarquia com una trinxera més vers el poble organitzat». 

En el text, que ha comptat amb els vots favorables de més de dos terços dels regidors, es critica durament el discurs que va fer el rei Felip VI el 3 d'octubre de 2017. Els grups que hi han votat a favor consideren que el monarca «va exercir una de les funcions per les quals el règim franquista li va atorgar els privilegis».  

La monarquia, una «institució caduca i antidemocràtica» 

La declaració, que s'ha dividit en tres punts, ha atacat també el paper que van tenir la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant la votació de l'1 d'octubre. En un primer fragment, es reproven «els actes repressius en contra de la ciutadania» que van cometre els agents

El rei Felip VI amb Quim Torra en un acte oficial
El rei Felip VI amb Quim Torra en un acte oficial | CatalunyaDiari.cat

 

En un segon punt, es condemna i rebutja la postura del rei Felip i la justificació que va fer de «la violència exercida pels cossos policials». Per últim, el ple es referma en la voluntat de defensar els valors republicans i demana l'abolició de la monarquia, institució que descriu com «caduca i antidemocràtica». 

El govern espanyol porta al Constitucional la reprovació del Parlament

Dies després  que el Parlament també reprovés al monarca, el govern espanyol ha aprovat aquest divendres en el consell de Ministres interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra la resolució de la cambra catalana on també es demana l'abolició de la monarquia. 

Complint així el que va anunciar fa uns dies, i tot el dictamen contrari del Consell d'Estat, el govern de Pedro Sánchez ha decidit portat el text del Parlament davant el Tribunal Constitucional perquè consideren, segons la portaveu Isabel Celaá, que «no és admissible ni des del punt de vista polític ni jurídic», a més «d’un greu atemptat contra el principi de lleialtat constitucional» i una «manca de respecte» a Felip VI.

El president de la Generalitat Quim Torra ha reaccionat a aquesta decisió en el seu compte de Twitter. Torra ha recriminat al president espanyol que «si aquesta és la idea de diàleg, de no judicialització de la política i de respecte per la llibertat d’expressió, anem en direccions diferents».  


Comentaris

envia el comentari