Els Comuns es rebel·len contra Quim Torra i l'acusen d'electoralisme

Albiach acusa Torra de fer de portaveu de l'ANC

Quim Torra després de la seva reunió amb Pedro Sánchez (06-02-2020)
Albiach considera que l'ANC «té molta influència sobre Torra» | Getres

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha lamentat que el president de la Generalitat, Quim Torra, no convidés els comuns a la reunió que es va celebrar ahir dilluns al Palau de la Generalitat per preparar la primera trobada de la taula de negociació entre governs. «El president no pot fer com si fos portaveu només de l'ANC», ha afegit en una entrevista a 'Ràdio 4'.

Segons Albiach, és un «error» no consensuar amb les altres forces el posicionament que el Govern portarà a la taula. Ha assenyalat JxCat com el responsable que no se'ls hagi convidat tot assegurant que ERC sí que n'era partidària i ha acusat els postconvergents de voler «utilitzar políticament» la taula de diàleg entre governs.

«L'ANC té molta influència sobre Torra»

Albiach considera que l'ANC té molta influència sobre Torra i ha afirmat que l'entitat independentista va ser la primera en dir que els comuns no havien de participar de les reunions preparatòries del diàleg amb l'Estat. «Lamento que el president escolti més l'ANC que les forces representades al Parlament», ha afegit.

En aquest context, ha retret a Torra que només vulgui governar «per la meitat del país que és independentista». I també s'ha mostrat crítica amb ERC perquè, segons ella, «a l'hora de marcar el pas del full de ruta independentista acaba manant JxCat» i ha demanat als republicans que es treguin els complexos.

Tractar altres temes a part del conflicte polític

Albiach ha defensat que en la taula entre governs, que és la que té «major entitat», no es pot deslligar el tema nacional i el tema social. I per tant, segons la presidenta dels comuns al Parlament, en aquest espai també s'ha de parlar d'altres qüestions a banda del conflicte polític com pot ser la situació de Rodalies Renfe. «Deslligar una cosa de l'altra és continuar supeditant els problemes socials, que són molts», ha conclòs per després situar la primera reunió de la taula entre governs a finals de febrer o principis de març.

Pel que fa a la figura d'un mediador que separa JxCat i ERC, Albiach ha considerat que era interessant amb un govern del PP però que ara ja no és necessària perquè hi ha un govern espanyol disposat al diàleg i que ha reconegut que hi ha un «problema polític de fons». En aquest context, ha assenyalat que JxCat no està convençuda de la importància de la taula entre governs per motius electoralistes.

Preguntada per les persones que representaran el govern espanyol a la taula de diàleg, Albiach ha dit que se sent representada per Pablo Iglesias, que en formarà part. Ha afegit que li agradaria que hi fos Jaume Asens però també «altres companys que remarien a favor del diàleg».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari