Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Badalona, Xavier García-Albiol, en una imatge d'arxiu.

Colau i Albiol, 'units' contra el govern Sánchez: Es neguen a cedir els romanents

Colau diu que Hisenda «s'ha equivocat» amb una actitud «antimunicipalista» i avisa que Barcelona «farà dèficit sí o sí»

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Badalona, Xavier García-Albiol, en una imatge d'arxiu.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de Badalona, Xavier García-Albiol, en una imatge d'arxiu. | RTVE

Els alcaldes de les grans ciutats catalanes han reclamat al govern espanyol que rectifiqui l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa cedir part del romanent al govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus i han avisat que no tenen intenció de donar-los els seus estalvis.

Colau carrega contra el Ministeri d'Hisenda

«La ministra d'Hisenda s'ha equivocat, no entenc la seva actitud antimunicipalista i tancada al diàleg», ha carregat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Colau, que ha reclamat poder fer ús de la totalitat dels romanents de la ciutat, ha avisat que Barcelona «farà dèficit sí o sí» per la caiguda d'ingressos que han patit pel coronavirus.

Colau, amb entre 165 MEUR i 230 MEUR de romanent, ha expressat una «incomprensió absoluta» per l'actitud «centralista» del govern espanyol i ha demanat modificar la normativa perquè els ajuntaments disposin de «tot el seu potencial financer». En aquest sentit, ha apuntat que aquesta mesura ja formava part de l'acord de govern entre PSOE i Podem i ha exigit «el seu compliment».

Albiol, enfadat com Colau

L'alcaldessa de Barcelona no és l'única descontenta amb l'acord del govern espanyol. També l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, s'ha queixat a Catalunya Ràdio de la proposta, que ha avisat que no entomarà. «Això no és cosa de parits, aquí el govern espanyol i el PSOE han pres aquesta mesura inacceptable en contra de gairebé tothom», ha apuntat.

El batlle de Badalona, que ha detallat que disposa de 133 MEUR de romanent que preveu revertir a la població «dins de la legalitat», s'ha referit a la llei d'estabilitat pressupostària —coneguda com a 'llei Montoro'— en la que s'empara el govern espanyol per proposar la mesura, i ha dit que la norma «no va néixer amb aquest esperit». A més, ha assegurat que «no és la Bíblia» i s'hauria de canviar els punts que siguin «injustos».

Els alcaldes de Reus, Lleida i València, en la mateixa línia

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, també s'ha queixat de la proposta i ha advertit que els 2 MEUR que té de romanent els destinarà «directament» als ciutadans de Reus. L'alcalde també ha aprofitat per demanar una reunió a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En un sentit similar s'ha expressat el batlle de Lleida, Miquel Pueyo, que ha qualificat la mesura de «confiscació». El cas de Lleida, però, és diferent, ja que no disposen de superàvit sinó que tenen un dèficit de 175 MEUR. Per a Pueyo això fa la seva situació «encara més dramàtica» i ha remarcat que serà «absolutament injust» que els ciutadans de Lleida, que «contribueixen amb ingressos a l'Estat», rebin «exactament zero euros» per fer front al coronavirus.

Per la seva banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha exigit la modificació de l'acord i ha avisat al PSOE que «no podrà seguir amb aquesta actitud». A més, ha lamentat que des del govern espanyol es tingui un tracte «paternalista» amb els ajuntaments.