Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Moment de la sortida d'un dels alcaldes detinguts a la comissaria de Girona.

Els alcaldes de Celrà i Verges queden en llibertat però detenen més persones

La Policia Nacional els esperava a les 8 del matí a casa seva en el marc d'una operació de la Brigada d'Informació de Barcelona | S'han detingut un total de catorze persones, entre ells els alcaldes i membres de CDRs de Girona

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, detingut per la policia | CatalunyaDiari

La Policia Nacional, en una operació de la Brigada d’Informació de Barcelona i de Madrid, sota la tutela d’un jutjat de Girona, han detingut onze persones aquest matí en diversos punts de Girona en el marc d’una investigació per desordres públics relacionats, segons algunes fonts, amb la manifestació del passat 6 de desembre contra Vox. Entre els tres detinguts hi ha l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l’alcalde de Celrà, Daniel Cornellà, els dos de la CUP. Les altres nou persones són membres del CDR de Girona, segons han explicat des de col·lectius independentistes de Girona.

L'advocat dels cupaires, Benet Salellas, ha explicat a CatalunyaRàdio que  no saben «ni quan s'ha produït el desordre ni a quins fets es fa referència». A més, el lletrat ha fet públic que «per aquests delictes et citen al jutjat per aclarir els fets, no et detenen», deixant en evidència que el procés que s'ha seguit no és l'habitual en aquest tipus de delictes. Agents de paisà de la Policia Nacional els han detingut i els estan entregant a la comissaria de Pedret, a Girona, on fa estona que diverses persones s'hi concentren davant demanant la llibertat dels detinguts.

Actualització 12.00h: Per ocupar les vies de l'AVE l'1 d'octubre

Segons ha informat el TSJC, el jutjat número 4 de Girona té oberta una investigació contra les persones que van ocupar les vies del tren de l'AVE del passat 1 d'octubre, quan feia un any de la celebració del referèndum. Diverses persones van entrar a l'estació de Girona i van aturar la circulació durant diverses hores. És per això que avui la Policia Nacional, amb la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona, ha fet aquesta operació per detenir persones que hi poguessin tenir algun tipus de relació per poder-los identificar.

Moment de la sortida d'un dels alcaldes detinguts a la comissaria de Girona.
Moment de la sortida d'un dels alcaldes detinguts a la comissaria de Girona. | CatalunyaDiari

 

Segons ha confirmat el TSJC, les detencions no són judicials, és a dir, no les ha ordenat el jutge, sinó que els agents han decidit fer les detencions per tal de poder iniciar la investigació. És un procediment habitual; no sempre les detencions les han d'autoritzar judicialment.  Sí que un jutge, ara, haurà de decidir en quina situació personal i si queda en llibertat o ha d'ingressar a presó, segons els delictes que acabin sent imputats pels investigadors. El TSJC sí que ha confirmat que el jutge que porta les investigacions, si bé no l'ha ordenat, sí que n'estava informat. L'advocat dels dos alcaldes ha intentat entrar a la comissaria de la Policia Nacional però un agent li ha impedit fins que no fes servir el castellà, segons ha explicat ell mateix a RAC1.

Daniel Cornellà, l'alcalde de la CUP de Celrà.
Daniel Cornellà, l'alcalde de la CUP de Celrà, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

En un primer moment la defensa dels detinguts creia que l'operatiu estava relacionat amb els aldarulls el passat dia 6 de desembre a Girona durant un acte durant de Vox.  Cal recordar que aquell matí Vox havia convocat una concentració a la plaça de l'U d'Octubre de Girona per celebrar la Constitució i un grup de persones convocades per l'esquerra independentista van intentar evitar l'acte. Es van produir diversos incidents entre la policia i els manifestants tot i que finalment les dues manifestacions no es van arribar a trobar. Les càrregues dels Mossos van acabar amb una crisi de Govern quan el president de la Generalitat va sembrar el dubte sobre l'actuació policial de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.

Actualització 14.00h: En llibertat els detinguts

La Policia Nacional ha deixat en llibertat tot els onze detinguts del matí després de ser portats a la comissaria de Girona. Els dos alcaldes i els altres nou detinguts han pogut ser assistits pels seus advocats i després han sortit imputats policialment per desordres públics. Les investigacions es van iniciar d'ofici arran de l'ocupació de les vies de l'AVE, una infraestructura crítica, segons han explicat fonts policials.

Actualització 16.00h: Quatre detinguts més

La Policia Nacional també ha detingut quatre persones més aquesta tarda. Un d'ells és un fotoperiodista de LaDirecta i del Nacional, Carles Palacio, que ha estat detingut quan sortia d'un bar al centre de Girona, tal com ha relatat el seu company Jordi Borràs. Els altres tres detinguts són membres de LaForja, un moviment juvenil proper a la CUP.