Un alcalde de JxCat i 1 regidor aprofiten les vacunes d'una residència per posar-se-la

Els interns del centre van rebre la primera dosi aquest dimarts, 12 de gener, amb la presència de les autoritats municipals

Sergi Pedret, alcalde de Riudoms, amb uns papers a la mà i una dona al costat
L'alcalde de Riudoms i un regidor van rebre una dosi de la vacuna contra el coronavirus en una residència | acn

La campanya de vacunació contra la Covid-19 ja està plenament en marxa a hores d'ara. Les residències són el primer dels objectius en aquesta lluita contra la pandèmia, i és que a la vegada han estat les més afectades, on el virus ha causat més víctimes mortals durant aquests mesos. Al Camp de Tarragona, la primera dosi es va injectar el passat 27 de desembre i des de llavors a poc a poc cada cop són més les residències on els avis i àvies estan rebent la dosi anticovid.

Una d'aquestes va ser la Residència l'Onada de Riudoms, la qual per les xarxes socials mostrava la seva alegria aquest dimarts 12 de gener en veure com els seus residents eren per fi vacunats amb la primera dosi de la vacuna de Pfizer. Tanmateix, el que havia de ser una jornada plena d'alegria es podria acabar convertint en un malson per a alguns, i és que segons ha pogut saber TarragonaDigital, durant aquesta jornada de vacunació van acabar rebent també la vacuna l'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, i un regidor de l'equip de govern (JxCat), que també haurien aprofitat l'avinentesa, malgrat que el protocol marca clarament que en aquests moments només es poden vacunar persones de risc i personal sanitari.

Segons sembla, després que tots els avis i àvies de la residència l'Onada fossin vacunats, encara van sobrar algunes dosis i la directora de la residència, va proposar a alguns dels visitants habituals rebre la vacuna. Entre aquests visitants hi ha un capellà, el qual va declinar l'oferta en considerar que no li tocava, l'alcalde i un regidor municipal.

Des de la residència han explicat a TarragonaDigital que abans, però, es van oferir les dosis sobrants a l'ABS de Riudoms, la qual va refusar-les. Tot seguit es va procedir a trucar a l'Ajuntament de Riudoms per preguntar que fer amb elles, i, segons asseguren, «els vials caduquen en quinze minuts i necessitaven utilitzar-los». Des del centre rebutgen que es faci una «interpretació partidista o política dels fets».

«Abans que llençar les vacunes, calia aprofitar-les»

TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb l'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret (JuntsxCat) el qual ha confirmat la informació explicant que «en els últims mesos he estat en contacte directe i habitual amb la Residència Geriàtrica de Riudoms per tal d'ajudar i coordinar amb l'Ajuntament totes les tasques que s'han dut a terme per afrontar la pandèmia», i que durant el dia d'ahir, un cop es va vacunar tots els residents i professionals del centre «vaig rebre una trucada de la coordinadora del procés de vacunació explicant-me que dues dosis s'haurien de llençar, ja que per diferents circumstàncies, dues vacunes programades no s'han pogut subministrar».

Segons l'alcalde, «l'equip de coordinació va decidir que, abans de llençar les vacunes calia aprofitar-les i van demanar-me de rebre aquesta vacuna jo i una altra persona, ja que per temes de gestió de la crisi sanitària són habituals les reunions amb la residència i per tant es va considerar oportú fer-ho així». Pedret afegeix que «he seguit les indicacions que en tot moment he rebut per part dels responsables de vacunació de la residència, confiant en el seu criteri, en la seva professionalitat i en els protocols establerts».

«He seguit les indicacions que he rebut dels responsables de vacunació»

L'alcalde de Riudoms continua explicant-se afegint que «vaig considerar que en cap moment soc qui per decidir qui es vacuna o no, i menys encara per negar-me a l’oferiment de vacunar-me davant la possibilitat que aquesta dosi es llenci, cosa que es podria interpretar com una desconfiança meva cap a la seguretat de vacuna de la Covid-19». En el cas de Pedret, es va desplaçar ràpidament a la residència per rebre la dosi, segons explica, i a l'altra persona a qui se li havia proposat rebre el vaccí «li era impossible arribar a la residència en el poc temps que es demana» i «l'equip de coordinació de la vacunació a la residència va oferir la possibilitat que qui m'acompanyava en aquell moment fos l'altra persona en rebre la dosi».

Finalment, Pedret ha assegurat que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, avui en roda de premsa ha aclarit que «per qüestions de logística i per maximitzar les vacunacions es permet vacunar altres persones sempre que treballin al centre», és per això que l'alcalde s'escuda en el fet que «l'equip de coordinació deu haver considerat que l'alcalde i l'altra persona proposada» formaven part d'aquest grup «atesa la tasca d’ajuda i de coordinació amb la residència que he esmentat abans».

Malgrat les explicacions de l'alcalde Sergi Pedret, segons expliquen fonts a TarragonaDigital una membre de l'equip de coordinació de la campanya de vacunació de Tarragona es va assabentar dels fets i immediatament va demanar explicacions, a la vegada que va insistir en el fet que no es donés a conèixer aquest fet.

Des del Departament de Salut, ratifiquen a TarragonaDigital que els vials s'han d'aprofitar, però han puntualitzat que la gestió i la coordinació de la vacunació és de la residència, i que la selecció de les persones que aprofiten aquestes dosis sobrants s'estudiarà perquè no es repeteixin casos com aquest.

L'ICS obre un expedient a sanitaris que van vacunar familiars a l'Ebre

Precisament aquest dimecres s'ha donat a conèixer que l’Institut Català de la Salut (ICS) han obert un expedient a tres professionals d'infermeria que «van convidar» familiars directes a la vacunació contra la Covid-19 quan administraven dosis en una residència de persones amb discapacitat de les Terres de l’Ebre.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha qualificat els fets de «molt greus», lamentant que es produeixin aquestes situacions i assegurant que qualsevol situació d’aquesta mena serà sancionada. 


Comentaris

envia el comentari