Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ALfredo Rubalcaba

Alfredo Pérez Rubalcaba, figura decisiva pel final d'ETA

Va ser responsable d'acabar amb el terrorisme que va sacsejar durant anys Espanya

Alfredo Pérez Rubalcaba, el polític que va acabar amb ETA
Alfredo Pérez Rubalcaba, el polític que va acabar amb ETA | CEDIDA

 

Alfredo Pérez Rubalcaba,  un «home d'Estat» i «figura crucial» en la lluita contra la «barbàrie d'ETA» des del govern que va presidir José Luis Rodríguez Zapatero, així és com l'ha descrit l'actual president del govern Pedro Sánchez, en el comunicat que ha emès després que es confirmés la  mort de l'històric ministre d'Interior i exvicepresident del govern  aquest divendres a la tarda.

Ser responsable d'acabar amb el terrorisme que va sacsejar durant anys a Espanya sens dubte va ser la responsabilitat que va lluir amb més orgull durant els seus anys de carrera política però també després d'aquests.  Rubalcaba va mantenir el contacte amb les víctimes d'ETA fins i tot després d'haver-se retirat de la política. Com a figura clau del final d'ETA ipreocupat per la construcció del relat de la veritat que es feia sobre aquest tràgic succés  que va afectar tantes persones, va decidir explicar els fets al documental 'La fi d'ETA'.

ALfredo Rubalcaba
Rubalcaba, seguia en contacte amb les víctimes d'ETA | EFE

 

Figura crucial en la lluita contra ETA

Rubalcaba va ser nomenat ministre d'Interior el 2006, durant el govern de Zapatero, any que ja va començar a gestionar l'alto el foc d'ETA així com el procés per posar fi a tanta violència terrorista. L'exministre d'Interior va donar suport al polèmic i qüestionat procés de diàleg amb ETA. No obstant això, aquest intent d'alto el foc va ser infringit pel grup terrorista quan al desembre d'aquell mateix any  van perpetuar un atemptat contra la Terminal 4 de l'aeroport de Barajas, Madrid, on van perdre la vida dos immigrants equatorians. 

Amb la ruptura d'aquest acord per part d'ETA i després que Rubalcaba continués com a ministre d'Interior, amb les eleccions del 2008,  es van produir tot un seguit de detencions de diversos activistes de la banda terrorista. L'exvicepresident considerava que va ser en aquell moment que es va produir «l'enfrontament entre Batasuna i ETA» quelcom que ell veia com «l'últim capítol del terrorisme». Va ser en aquest punt quan Rubalcaba va aconseguir que Batasuna convencés a ETA perquè posés punt final a tanta violència. 

Finalment ETA va firmar l'alto el foc el 20 d'octubre de 2011: «Per a la gent ha acabat el terrorisme però per a les víctimes no». Rubalcaba va manifestar que les víctimes dels atemptats ho recordarien sempre perquè tenen «els seus éssers estimats enterrats» i que per això s'havia de lluitar per «construir un relat de la veritat del que va passar».

També et pot interessar: