IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un alt càrrec de la Generalitat va preparar un pla b preveient que la web del referèndum seria bloquejada

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. | CatalunyaDiari.cat

La Generalitat va designar al cap de Riscos del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), Joan Manuel Gómez Sanz, perquè dissenyés una estratègia a seguir perquè el referèndum seguís tenint publicitat i visibilitat a través d'Internet, preveient que les autoritats judicials bloquejarien la web 'referendum.cat'. Així es desprèn d'un ofici de la Guàrdia Civil amb data del 14 de setembre, que obra en el sumari de la causa relacionada amb els preparatius de la consulta independentista que instrueix el jutge d'Instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, on s'assenyala que s'havia intervingut un número de telèfon pensant que era d'una altra persona, quan en realitat corresponia al directiu de CESICAT.

L'Institut Armat assegura que Gómez Sanz --un dels alts càrrecs de la Generalitat detinguts el 20 de setembre en relació en el marc d'aquesta causa--, al costat de dues persones més anomenades Pep i Eduard, l'expert informàtic que «havien dissenyat la xarxa de dominis, direccions, i correus que suportarien els previsibles atacs que les autoritats judicials espanyoles poguessin dur a terme» contra les diferents web creades a propòsit del referèndum. La Guàrdia Civil destaca que tenien previst un «autèntic pla estratègic d'emergències» per procurar que «cap mitjà pogués tancar la comunicació» entre els responsables de l'organització del referèndum i «les persones que vulguin col·laborar amb ell».

 

Els investigadors arriben a aquesta conclusió després d'analitzar dues converses telefòniques intervingudes «molt extenses», en la qual els tres experts informàtics detallen l'«estratègia a seguir quan les autoritats espanyoles els tanquin el domini actual 'Referendum.cat'». Dins d'aquest pla es va establir preparar una llista de dominis per si el de '.cat' fos tancat i engegar «màquines» --entenen els investigadors que es refereixen a servidors-- i una altra web (ref11oc.eu) per substituir la primera. Així mateix, van pensar en un pla b per si els altres dos informàtics, Pep i Eduard, eren detinguts perquè la plataforma «no quedi escapçada», ja que tenien col·laboradors a l'estranger, com a Londres.


Comentaris

envia el comentari