Uns altaveus emeten un discurs del rei Felip des del clavegueram d'Olot

L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa ha instal·lat aquesta 'performance' que ha anomenat 'Veus de claveguera' per criticar el paper del monarca en els dies posterior a l'1-O

El rei Felip VI en una imatge d'arxiu
El rei Felip VI en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

La ciutat d’Olot va commemorar el primer aniversari de l’1 d’octubre d’una manera ben particular. L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa va instal·lar diversos altaveus al clavegueram d’alguns carrers de la ciutat on es podia escoltar part del discurs del rei Felip VI del 3 d’octubre de 2017. La idea d'aquesta 'performance', que s'anomena 'Veus de claveguera', és denunciar el paper que va tenir el monarca després de l'1-O

En la instal·lació sonora també es pot escoltar unes paraules de Mariano Rajoy on deia que no s’havia celebrat cap votació i on defensava que les càrregues com una resposta a aquells que atacaven l’estat de dret. També apareixen els crits d’«A por ellos, oe» que es van fer en algunes comissaries quan els policies nacionals i guàrdia civils marxaven cap a Catalunya en els dies previs a l’1-O.

 

Les veus són «una justificació i la legitimació de la violència»

El projecte desenvolupat per l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa va sorgir d’una idea de Servand Solanilla. La plataforma creadora ha explicat sobre l’obra que tot i que van ser els agents policials qui van exercir la violència contra els ciutadans que estaven votant va haver-hi unes veus que van participar en la «incitació, l'empara, la justificació i la legitimació d'aquesta violència».

Les xarxes celebren la iniciativa 

Des del moment de la seva instal·lació, han sigut molts els comentaris que ha generat. Així ha complert l’objectiu que es marcaven els artistes que les persones que hi passin pel costat se sentin «sorpreses i interpel·lades»

Així ha estat a les xarxes socials, on molts usuaris han celebrat la idea del col·lectiu artístic de la Garrotxa. Molts missatges aplaudien el fet que les clavegueres era el lloc perfecte per emetre aquest discurs.


Comentaris

envia el comentari