rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Cues quilomètriques a la C-32, a Premià, per un accident

L'alzheimer de Pasqual Maragall, cada cop pitjor

La seva filla ha arribat a confessar que no té clar que de vegades sàpiga com es diu
Pasqual Maragall   | cedida

 

Des de l’any 2007 Pasqual Maragall, qui va ser president de la Generalitat i referent del socialisme, té una de les malalties que més pateixen les persones del voltant del malalt, l’Alzheimer. Des de llavors poc s’ha sabut d’ell, però ara ‘El Mundo’ ha publicat un reportatge sobre el seu estat actual amb l’ajuda de la seva filla i la seva dona, que han parlat del tema.

 

En aquests més de 10 anys, Maragall ja no és el mateix. Els seus hàbits han canviat, ja no reconeix molt bé a les persones que l’envolten, s’oblida de les coses i sembla que, a poc a poc, la cosa va a pitjor. Així ho han dit la seva dona Diana i la seva filla Cristina.

Pasqual Maragall passa pels pitjors moments de l’alzheimer

«Sempre fa una baixada a la tornada de l'estiu, poc després de deixar la casa de Rupiá i tornar a Barcelona. Però el del passat estiu s'ha notat molt més», explica la seva dona. «Ara li comença a costar caminar amb el ritme d'abans. Cada vegada està més desorientat a l'espai i en el temps» continua.

 

«Des de fa mig any ja no pot estar sol, s'inquieta si ho està: necessita a algú que li faci companyia encara que estigui al sofà veient la tele. Canvia les coses de lloc. Es fa un embolic amb les generacions de la família... Però, en fi, d'altra banda segueix sent d'ànim tranquil», aclareix Diana.

 

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall | EFE

 

Cristina, la seva filla, explica que una vegada van acudir a una exposició fotogràfica de personalitats polítiques. La seva foto estava allà i el moment va ser prou dur. «El meu pare ni es va reconèixer», explica ella. Ara, el dia a dia de Pasqual Maragall està perfectament programat, tot degut a la seva malaltia.

 

Per vestir-se l'han d'ajudar, perquè si no, no ho faria, asseguren. Al matí va a un centre de dia on veu pel·lícules i fa exercicis per treballar la memòria. Al migdia torna a casa i allà és on menja, «si no estàs atent, es menja el teu pa; és un acte reflex: veuen un plat i pensen que és seu», explica la seva dona.

 

Pasqual Maragall i la seva dona, fa anys, en un acte amb la reina Sofia | GTRES

 

La tarda la passa amb Mauri, el seu cuidador, que està amb ell fins a l'hora de sopar, i després arriba un dels seus moments preferits, l'hora de veure d'entretenir-se amb el Gran Wyoming. «No es perd mai 'El Intermedio'. Abans no veia mai la tele. Ara cada dia. Veu aquest programa sempre. Ell riu. Jo crec que l'entén. Que no li treguin el seu Wyoming».

La filla de Maragall pateix amb ell

«Em diu: 'Ets una crack. Ho estàs fent molt bé'. No sé a què es refereix. No m'ho explica. Però a mi m'arriba. És la seva forma de donar-nos les gràcies», diu la seva filla Cristina. I és que aquests petits gestos del seu pare són un món per a ells que veuen dia a dia com, cada cop, empitjora més.

 

Sobre el procés català també tenen la seva opinió: «Si ell hagués estat, potser no hauríem arribat a la situació en la qual estem a Catalunya. El meu pare era de fer ponts i de dialogar molt, sense renunciar als seus grans objectius. Això no s'està fent ara».

 

Pasqual Maragall durant la seva època com a president de la Generalitat | GTRES

 

Per acabar la filla de l'expresident parla potser del més difícil de tot, la seva relació actual amb el seu pare: «No tinc clar que de vegades sàpiga com em dic. Però per a mi l'important és que estigui a gust quan em veu...». Ella mateixa acaba confessant que després de tot pel que han passat ja, encara no ha arribat el moment més dur, «el pitjor serà quan no el reconegui jo».

Comentaris