VÍDEO EN DIRECTE

Caos, càrregues i màxima tensió a Barcelona

ÚLTIMA HORA

Els Mossos ja fan servir el canó d'aigua

Amnistia Internacional acusa Espanya de vulnerar els drets humans bàsics a Catalunya

També acusa l'Estat de tancar investigacions sobre els crims comesos durant la Guerra Civil i el franquisme
Una dona oferint una flor a un membre de la policia espanyola el passat 1-O | CatalunyaDiari.cat

 

L'informe anual d'Amnistia Internacional —on es recull les principals preocupacions de l'organització— publicat aquest dijous, 22 de febrer, acusa Espanya d'haver vulnerat reiteradament els drets humans bàsics durant l'últim any a Catalunya en el marc del procés independentista. 

 

Segons publica 'El Nacional', el tema que ha aixecat més polèmiques per a l'ONG en els últims mesos continua com estava: res de parlar de «presos polítics». Tanmateix, el document relata l'empresonament de l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez, i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, amb l'única critica a l'acusació de sedició per ser un «delicte definit de manera molt general»

 

 

Mesures «desproporcionades»

En aquest context, la secció catalana de l'organització afegeix que la presó provisional és «desproporcionada». També troben desproporcionada la restricció del dret a la lliure expressió i el dret de reunió pacífica que s'han dut a terme, especialment, després de la suspensió del referèndum per part del Tribunal Constitucional. 

 

No obstant això, l'organització evita assenyalar els responsables d'aquesta vulneració dels drets i ho atribueixen a «algunes autoritats». El que sí que concreten, però, són les ciutats on van tenir lloc els fets. Per exemple, citen els casos de Madrid i Vitòria, on es van prohibir dues reunions públiques de suport al referèndum.

 

Un altre cas que s'exposa és el de l'Ajuntament de Castelldefels, el qual va prohibir tots els actes relacionats amb el referèndum en espais públics, ja fossin a favor o en contra d'aquest.  

Ús excessiu de la força

D'altra banda, l'informe també relata les càrregues policials del passat 1 d'octubre als col·legis electorals, on parla d'un ús de la força «excessiu contra manifestant que van oposar resistència pacífica» davant d'uns «funcionaris encarregats de fer complir la llei».

 

També es fa esment de l'ús de bales de fogueig i de pilotes de goma, on es recorda el cas de Roger Español, el qual va resultar ferit de gravetat i va perdre la visió d'un ull durant les càrregues policials a Barcelona. 

 

Finalment, l'informe acusa l'Estat de tancar investigacions sobre crims de dret internacional comesos durant la Guerra Civil i el franquisme, criticant la impunitat de què gaudeixen els seus autors, sense adoptar mesures per localitzar les restes de víctimes «de desaparició forçosa i execució extrajudicial», a més de deixar les famílies sense el suport de l'Estat. 

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris