Surten a la llum les ordres que van rebre els bombers independentistes de l'ANC

La comunicació entre les dues organitzacions es feia a través d'un xat | Molts van participar de forma activa en les manifestacions dels CDRs

Alguns bombers van participar de forma activa en manifestacions independentistes
Alguns bombers van participar de forma activa en manifestacions independentistes | Cedida

A primera hora de la tarda del passat divendres 27 d’octubre de l’any 2017 es va enviar un missatge a un xat d’organització de mobilitzacions que tenen els Bombers de Catalunya, organització vinculada a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). «Ja hem declarat la independència!!!! Però que no se’n vagi ningú. No sabem què passarà les pròximes hores. Pot ser que hàgim de defensar les nostres institucions» va demanar l'ANC. 

La situació d’aquell moment era expectant, ja que en el Parlament, la majoria independentista va aprovar la proposta de resolució per a la constitució d’una «república catalana com a estat independent, sobirà, democràtic i social». Durant tota la setmana prèvia, els bombers independentistes van estar parlant en clau, referint-se a aquest dia com a «Festa Major».

‘El Periódico’ han tingut accés a unes captures de pantalla d’aquest xat d’organització dels bombers d’ANC on es pot llegir, per exemple, el dimecres anterior, el dia 25: «Us demanem PACIÈNCIA. En breu rebreu el programa de la Festa Major al vostre grup territorial». El mateix missatge, enviat als seus mòbils, afegia una exigència entre l’èpic i el bèl·lic: «També us demanem COMPROMÍS. Ara és l’hora. No podem defallir».

Bomber d’ANC, «col·labora amb els CDRs»

Per una altra banda, unes hores abans de la vaga general que es va convocar a Catalunya el passat 8 de novembre, per aquest mateix xat es van compartir una sèrie d’instruccions a tenir en compte: «Col·labora amb els CDRs» era la primera, acompanyada amb altres punts importants com «acudir amb el mòbil carregat, bateria, aigua i menjar» o «revisar les mesures de seguretat: contrasenya per desbloquejar, esborrar determinades converses...».

Els bombers independentistes van donar suport als Comitès de Defensa de la República (CDRs), que van bloquejar nombroses carreteres al llarg d’aquell dia. Es van viure alguns moments força polèmics com quan una patrulla dels Mossos d’Esquadra van demanar-los que apaguessin unes bales de palla que cremaven a la calçada de l'N-II, a prop de Girona, i ells es van negar a fer-ho.

Una altra instrucció que els va arribar mitjançant un missatge de text al xat els animava a «participar en tots els actes i convocatòries que es facin des dels CDRsi les entitats sobiranistes», després que Carles Puigdemont fos detingut a Alemanya el 25 de març d’aquest any.

Un moment delicat, «cal saber què dir i com dir-ho»

Tots els Bombers de Catalunya que van participar en les grans mobilitzacions de l’ANC estaven molt ben organitzats a través dels seus telèfons mòbils, i fins i tot tenien normes de com vestir. Per exemple, el 10 d’octubre van anar a la Ciutadella de Barcelona «de paisà», portant les seves motxilles amb «la jaqueta d’alta visibilitat i el casc F-2», que només s'havien de posar si es donava «la consigna».

Totes aquestes normes internes també van incloure ordres d’encriptació, renovació de contrasenyes i aplicacions, esborrar còpies de seguretat, desconnectar el GPS i, per si no fos poc, fer servir una aplicació de missatges efímers perquè, segons els van explicar: «Estem en un moment delicat, i hem de saber què dir, com dir-ho i a qui dir-ho».

Molt ben organitzats

L’ANC va començar a utilitzar els bombers com a servei d’ordre paral·lel d’ençà que uns quants es van interposar davant dels antiavalots l’1-O i així van organitzar-se per actuar en totes les manifestacions com servei de vigilància, parapet i també com animadors en escarnis. Com quan es van situar amb els seus camions i cotxes oficials d’avant dels allotjaments dels policies enviats per l’Estat de cara a l’1-O.

No obstant això, els bombers independentistes no podien manifestar-se pel seu compte, sinó que havien de seguir un horari i un cànon determinats. Per exemple, el 10 d’octubre els van indicar que la seva «funció serà SEMPRE la de pacificadors dels ciutadans i detectors de possibles generadors d’aldarulls. Farem servir la carta del silenci i mans en l’aire que ens ha funcionat molt bé». En aquella ocasió no podien portar «CAP bandera» a la manifestació.

Però les seves accions no només es van dur a terme durant les manifestacions, sinó que també van actuar el 25 de febrer quan el rei Felip VI va visitar Barcelona. En aquesta ocasió els van arribar indicacions perquè rebin «Felip VI amb soroll per ser el màxim responsable de la repressió de l’1 d’octubre». Concretament, a les 21.00 hores, tots ells van fer sonar les sirenes dels seus camions.


Comentaris

envia el comentari