IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ANC i Òmnium podrien estar finançant l'estada de Puigdemont a Brussel·les

La Guàrdia Civil ha iniciat una investigació per conèixer la quantitat i la localització dels diners

El president Puigdemont i els seus consellers a Brussel·les
El president Puigdemont i els seus consellers a Brussel·les | cedida

La Guàrdia Civil ha començat una recerca per poder determinar la quantia i on es troben els diners que l'ex-President de Catalunya, Carles Puigdemont, i part del seu Govern, està usant per finançar les despeses de la seva fugida fora d'Espanya. Segons el diari La Razón, aquests diners faria setmanes que es trobava fora d'Espanya, fins i tot abans que es produís la fugida, ja que era una de les alternatives contemplades pels separatistes davant dels fets que succeïen a Catalunya. Així doncs, la Guàrdia Civil ja investiga si els diners estan en un compte corrent a nom d'un testaferro o si bé està amagat, en metàl·lic, en algun lloc de Bèlgica.

Segons el mitjà citat, i tret que la Justícia resolgués l'assumpte amb brevetat, la previsió és que el procés de lliurament a Espanya de Puigdemont i el seu equip pugui durar fins a tres mesos, la qual cosa suposa unes despeses considerables si tenim en compte que necessiten, entre altres coses, allotjament, advocats, desplaçaments, comunicacions, protecció... Una gran llista que necessita abundants fons econòmics.

La Guàrdia Civil realitza diverses línies de recerca, ja que sembla poc plausible que sigui un empresari el responsable de pagar l'hotel en el qual l'equip de Puigdemont es va allotjar els primers dies, i que s'està fent càrrec de totes les altres despeses. A més, aquesta persona ha de saber que pot estar incorrent en un delicte de col·laboració perquè unes persones se sostreguin a l'acció de la Justícia, amb el que això comporta de responsabilitats penals. No obstant això, en aquest cas, els diners podrien haver sortit «disfressats» amb qualsevol concepte, d'alguna partida pressupostària destina a incidències o imprevists, amb la qual cosa, no es trigaria molt a donar amb aquesta irregularitat.

L'altra possibilitat que es contempla, i la més factible, és que els diners hagin sortit dels comptes d'Òmnium i ANC, els líders dels quals, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez respectivament, es troben presos a Soto del Real des del passat 16 d'octubre. Durant els últims anys, ambdues entitats han rebut subvencions o donacions per part de la Generalitat o d'institucions governades pels separatistes, que algunes fonts asseguren que podrien pujar a uns 20 milions d'euros. Si és així, solament era necessari tenir la quantitat de diners preparada i guardada en un lloc adequat per si l'equip de govern català havia de fugir d'Espanya.

Sembla poc probable que els dirigents hagin posat les mans en els seus estalvis

Encara que si fos així, qui afrontaria en millors condicions aquest elevat cost seria Puigdemont, qui va assegurar tenir un patrimoni per valor de 294.000 euros, dels quals, en els seus comptes, solament figuren 14.000 euros, ja que la resta pertany a un habitatge unifamiliar a Girona. Dels altres quatre exconsellers, Clara Ponsatí (Educació), és la que declara un patrimoni major valorat en 237.675 euros. Lluís Puig (Cultura) posseeix un total de 89.940 euros.

Meritxell Serret (Agricultura) amb 25.443 euros en comptes i 28.867 euros en un habitatge a Lleida. Finalment, Toni Comín (Salut), era el conseller «pobre», ja que va assegurar no tenir béns immobles i uns dipòsits bancaris de 44.000 euros. Així i tot, els consellers amb majors recursos es troben a la presó, entre els quals destaca Josep Rull amb un total de 919.735 euros, i Oriol Junqueras amb 393.784 euros.


Comentaris

envia el comentari