Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra i Elisenda Paluzie.

L'ANC es planteja per primer cop implicar-se en una llista electoral independentista

El 25 d'octubre es debatrà el posicionament de l'entitat davant dels comicis

Quim Torra i Elisenda Paluzie.
L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, i la líder de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. | ACN

L'Assembea Nacional Catalana es planteja implicar-se directament en alguna de les candidatures independentistes que es presentaran a les eleccions autonòmiques del proper 14 de febrer. Si fins ara l'entitat no s'havia mullat més enllà de donar suport a totes les candidatures proclius a la independència i demanar el vot per elles, ara el grau de significació de l'ANC podria incrementar-se fins al punt de donar suport a una candidatura concreta i, fins i tot, que algun membre de la direcció formi part, en representació de l'Assemblea, d'una llista electoral.

El secretariat nacional ho decidirà el proper 25 d'octubre

Malgrat que per primer cop es posa sobre la taula l'opció de posicionar-se de manera tan explícita i, fins i tot, de participar en una candidatura electoral, el cert és que la decisió no està presa i que, segons publica 'La Vanguardia', tot està encara obert. Cal recordar que de prosperar aquest elevat grau d'implicació, seria el primer cop en què l'ANC faria aquest pas: quan es va formar Junts pel Sí, el 2015, l'Assemblea va demanar el vot també per la CUP i no hi va integrar cap membre —Carme Forcadell ja n'era expresidenta des d'uns mesos enrere.

Així, el secretariat nacional haurà de decidir el 25 d'octubre si l'ANC es manté fora de l'arena de la política institucional i equidistant —almenys formalment— entre les candidatures independentistes o si fa un pas que, a més, supera allò que diuen els seus estatuts, que ja van ser polèmics. «L'Assemblea només donarà suport als partits polítics que assumeixin explícitament aquesta proposta de mandat», diu el text, en referència a l'estratègia de la unilateralitat per assolir la independència. «Denunciarem públicament aquells que, tot i haver manifestat el seu compromís, l'incompleixin», rebla el text.

Amb aquesta maniobra, l'entitat que presideix Elisenda Paluzie podria alinear-se de forma clara amb la vessant més abrandada de l'independentisme, en la línia del que ja ha fet els darrers mesos. La mateixa presidenta de l'ANC s'enduia sonores crítiques des de dins del mateix moviment independentista el passat divendres, quan cremava una fotografia gegant de Felip VI protestant contra un acte que el monarca havia fet a Barcelona.