Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

Chacón: «Treballarem per ser cada vegada menys dependents de l'Estat espanyol»

La candidata del partit proposa elaborar una estratègia independentista «consensuada» abans de la taula de diàleg

Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat. | ACN

La candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha defensat que el pròxim Govern de la Generalitat «negociï» amb l'Estat per millorar les condicions de vida dels ciutadans de Catalunya. «Treballarem per ser cada vegada menys dependents de l'Estat espanyol», ha assegurat en resposta a una pregunta sobre si la formació estaria disposada a pactar una reforma de l'Estatut. La cap de llista del partit demòcrata ha renunciat a una via unilateral «immediata» per aconseguir la independència i ha reclamat l'amnistia, un referèndum pactat i el reconeixement internacional. Així mateix, ha proposat elaborar una estratègia independentista «consensuada» abans de la taula de diàleg.

En una roda de premsa organitzada per l'agència EFE, la cap de llista del PDeCAT a les eleccions ha assegurat que el Govern que no «pressioni» a l'executiu espanyol per millorar la vida dels catalans és un «irresponsable». La candidata ha defensat explorar qualsevol via que faci a Catalunya «menys dependent» de l'Estat, ja sigui a través d'una millora del finançament o amb una reforma de l'Estatut.

«Seiem i ens posem d'acord en com tirem endavant, o seguim barallant-nos entre nosaltres i seguim paralitzats?»

Tot i això, la cap de llista ha assegurat que el partit «no renunciarà a res». «Que no es pensin que ens compraran amb una millora del finançament o amb una millora de les normes marc en la relació d'Espanya – Catalunya. Algú es pensa que deixarem de ser independentistes perquè ens financiïn millor? No, però és responsabilitat nostra aconseguir aquest finançament ara», ha resumit. La candidata del partit també ha renunciat a les «propostes màgiques» per assolir la independència i ha reclamat un full de ruta «realista». Per a això, la candidata ha apel·lat a la unitat entre els partits independentistes i ha proposat elaborar una estratègia «consensuada» abans de la taula de diàleg.

Chacón ha atribuït el «fracàs» de la taula de diàleg a una manca de «voluntat» per part del govern espanyol de tractar políticament un «problema polític», així com per la falta de «consens» entre els partits independentistes. De fet, la candidata ha advertit que els acords derivats d'aquesta trobada no es podrien «fer efectius» si no hi hagués una «participació real» del moviment independentista. «No es qüestió de què pacten dos partits, sinó de com els acords s'implementen i generen conformitat a la ciutadania», ha assegurat.

Per això, Chacón ha fet una crida a arribar a acords entre les diferents formacions. «Seiem i ens posem d'acord en com tirem endavant, o seguim barallant-nos entre nosaltres i seguim paralitzats?», ha qüestionat. La cap de llista de la formació ha assegurat que les discussions entre els diferents partits no porten enlloc i ha proposat «fer una reflexió sobre què ha anat malament» i elaborar una estratègia comuna per «avançar». La candidata ha insistit que l'1-O «no és propietat» de cap partit, com tampoc l'independentisme, hi ha defensat una aposta per un full de ruta «realista» i un «bon govern» per gestionar el dia a dia.

Les propostes econòmiques

La candidata ha criticat novament el «veto» de JxCat a les empreses de l'Ibex35 i ha assegurat que aquesta proposta és «pròpia d'un partit provincià». L'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha defensat el paper de les petites i mitjanes empreses, així com les grans companyies que «projecten» Catalunya al món. Per això, ha demanat «no criminalitzar» les grans empreses.

La cap de llista del partit ha criticat la dotació pressupostària del Govern a la Conselleria d'Empresa i Coneixement i ha assegurat que és «riure's» de l'economia productiva del país. L'exconsellera també ha defensat un «marc normatiu» per a les Cambres de Comerç, que defineixi les funcions i el finançament de les corporacions. Respecte a la gestió de la pandèmia, Chacón ha assegurat que «fer escollir entre vida i economia és una fal·làcia» i ha defensat un programa de tests massius, ajudes directes per a les empreses, allargar els ERTO fins a finals d'any i una desescalada territorial.