Anna Simó va fer constar en l'acta de la Mesa del Parlament que la declaració d'independència no tenia «efectes jurídics»

També es va determinar que el preàmbul de la resolució, on es feia pròpiament la declaració, no es votaria, segons ha avançat 'La Vanguardia'

Anna Simó va fer constar en l'acta de la Mesa del Parlament que la declaració d'independència no tenia «efectes jurídics».
Anna Simó va fer constar en l'acta de la Mesa del Parlament que la declaració d'independència no tenia «efectes jurídics». | ACN

La secretària primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó, va demanar que constés en acta que la proposta de resolució aprovada per la cambra catalana per declarar la independència de Catalunya no tenia «efectes jurídics», segons ha avançat 'La Vanguardia'. A més, el passat 27 d'octubre durant la reunió de la Mesa per decidir l'admissió a tràmit de la votació de la declaració d'independència, Simó va deixar constància en l'acta que només era objecte de votació i aprovació la part dispositiva de les propostes i, per tant, el preàmbul on es feia pròpiament la declaració d'independència no es va votar.

Segons recullen fonts properes a la Mesa, després d'un «intents debat», es va optar per deixar constància de tots aquests matisos abans de la votació i, finalment, la DUI va ser admesa a tràmit per quatre vots a favor i tres en contra. Tal com es pot llegir l'acta que ha publicat el citat diari, el secretari general, Xavier Muro, va fer constar que la praxi parlamentària habitual en el cas de propostes de resolució és que «els preàmbuls no siguin objecte de votació ni s'incorporin tampoc en el text de les resolucions que són aprovades».

Així doncs, els membres de la Mesa investigats pel Tribunal Suprem van declarar la setmana passada que només es va sotmetre a votació la part declarativa però no l'executiva, el que implica que no tingués cap mena d'efecte jurídic. La prova és que després del ple del passat 27 d'octubre al Parlament, no es va prendre cap mesura ni es va aprovar cap decret avalat en aquella votació.

Al text també es deixa constància que la funció de la Mesa es limita a l'anàlisi dels requisits formals, reglamentaris i legals per admetre a tràmit la proposa de resolució. «No pot entrar a valorar el seu contingut material». Per tant, aquesta doctrina «respon a la necessitat d'evitar que la Mesa realitzi judicis de control polític o d'oportunitat que restringeixin el dret d'iniciativa parlamentària vinculada directament al de participació política».

Per la Mesa, la no admissió a tràmit de la DUI és «clarament incompatible amb el dret fonamental de l'article 23 de la Constitució que reconeix i garanteix als representats parlamentaris, atenent que la iniciativa parlamentària és un nucli essencial del citat dret a a la llibertat d'expressió».


Comentaris

envia el comentari