IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un antic soci d'Iglesias l'acusa de fundar Podemos amb les «butxaques dopades de diners» de Veneçuela i Iran

Afirma que Monedero va dir que Maduro «és un conductor d'autobús que s'ha trobat amb la presidència de Veneçuela».

Enrique Riobóo.
Enrique Rioboo. | Cedida

  

El director del madrileny Canal 33, Enrique Rioboo, ha acusat aquest dilluns al secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, de fundar el partit gràcies a importants summes de diners que li van arribar a través de Veneçuela i Iran per al desenvolupament de comunicació política i sota la qual van finançar tertúlies al seu canal.

En el marc d'una sessió dedicada a Podemos en la comissió de recerca del Senat sobre el finançament dels partits, Rioboo ha contestat a preguntes sobre la relació laboral que va mantenir amb Iglesias i el també fundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, amb els quals va treballar en l'emissió del programa 'La Tuerka' durant un any i mig.

Segons Rioboo l'objectiu d'aquestes tertúlies era «donar visibilitat al moviment del 15M i tombar el sistema polític espanyol», i ha descrit que buscava una funció de «desestabilització». A continuació, ha vinculat el finançament d'aquesta activitat audiovisual amb el naixement de Podemos l'any 2014 i els seus resultats en les eleccions europees d'aquest any.

I ha indicat que Moneder i Iglesias buscaven estar «presents» en «tots els embolics». «L'obstinació és visibilitzar-se en tots els conflictes que pugui haver-hi a Espanya», ha assegurat. «Crec que els cinc europarlamentaris no serien possibles sense els diners personals rebuts de l'estranger per Monedero i Iglesias», ha assenyalat Rioboo, apuntant al fet que la fundació del partit va ser fruit dels diners estrangers que rebien tots dos professors universitaris.

Al seu judici, sense els diners de Caracas i Teheran «no hauria estat possible» concórrer a aquesta cita electoral. «Venien amb les butxaques dopades de diners de Veneçuela i Iran», ha resumit. I ha assegurat que durant la seva relació laboral amb Iglesias i Monedero mai li van arribar a explicar la contrapartida a aquest finançament estranger: «Per què aquests dos règims financen a dos professors universitaris? Aquesta és la pregunta que mai han volgut contestar», ha conclòs.

Pablo Iglesias.
Pablo Iglesias. | Cedida

 

Monedero, frustrat amb Maduro

Riobóo ha explicat que durant l'any 2012, Monedero va realitzar diversos viatges a Veneçuela per obtenir finançament amb la finalitat de realitzar «comunicació política a Espanya». No obstant, després de la retirada per malaltia del president Hugo Chávez, el seu successor, l'actual president veneçolà, Nicolás Maduro, va refredar la línia de finançament i finalment van obtenir 200.000 euros, segons ell «menys diners dels esperats».

«Monedero ve frustrat de Veneçuela i arriba dient que Maduro no és Chavez: és un conductor d'autobús que s'ha trobat amb la presidència de Veneçuela», ha assegurat Rioboo que li va dir Monedero. Per això, Rioboo, que ha escrit un llibre sobre el finançament estranger de Podemos, assegura que Iglesias va obrir una altra línia de captació de fons a través d'Iran.

Segons ha relatat, va mantenir diverses reunions amb Iglesias i un delegat d'Iran a Madrid per discutir l'emissió de tertúlies polítiques sota el paraigua del canal iranià HispanTV, atès que a Teheran «li sobraven els diners». «L'objectiu era finançar la comunicació política d'Esglésies a Espanya», ha assenyalat, afegint que Iglesias va ser fitxat com un «estel televisiu» i facturava 3.000 euros per programa a través de la seva productora 'Mano Izquierda'.

I per perseguir aquest objectiu, ha acusat Iglesias de saltar-se una directiva europea que imposava sancions a negocis de cabal iranià. «Davant la directiva europea d'embargar béns iranians, Iglesias va dir que seguia amb el projecte», ha subratllat.

Segons l'empresari audiovisual, malgrat l'embargament de la UE, Iglesias va seguir cobrant diners de Teheran «mitjançant cash o transferència bancària» i era una persona de la seva confiança, Sarah Bienzobas, qui s'encarregava de realitzar cobraments i pagaments a diferents col·laboradors del programa.

Davant la impossibilitat de realitzar factures, per les sancions a Teheran, Iglesias va anunciar a Rioboo que no farien factures i cobrarien 2.000 euros en mà per la realització de les tertúlies. Igualment, Rioboo ha assenyalat que li va sorprendre la quantitat de diners que pensaven recaptar Iglesias i Monedero per al seu projecte televisiu, els qui es van arribar a plantejar comprar el Canal 33 malgrat que aquest va ser taxat en més d'un milió d'euros.


Comentaris

envia el comentari