IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Ara mateix: Puigdemont revela els passos a seguir de l'independentisme des de Bèlgica

El president ha comparegut amb a Brussel·les

Carles Puigdemont en la seva compareixença des de Bèlgica.
Carles Puigdemont en la seva compareixença des de Bèlgica. | CatalunyaDiari.cat

El president Carles Puigdemont, juntament amb els consellers Joaquim Forn, Antoni Comín, Meritxell Borràs, Meritxell Serret, Dolors Bassa, Clara Ponsantí i Lluís Puig, han comparegut a Brussel·les aquest dimarts al migdia. Puigdemont ha afirmat que no és a Bèlgica per sol·licitar asil polític, i ha fet èmfasi en l'oferta de diàleg del Govern català davant del govern espanyol. És per aquest motiu, segons ha exposat, totes les accions dutes a terme des de divendres s'han fet des de la perspectiva «de la pau, del respecte, de la pluralitat i de la neutralitat de les administracions». En aquesta línia, doncs, també s'han protegit els funcionaris com a treballadors de l'administració. «La República catalana serà un Estat diferent», ha afirmat, contraposant-ho amb el comportament que l'estat espanyol ha seguit fins ara. És per això que el Govern continuarà «treballant com fins ara». Referent a les eleccions, ha determinat que «Entomem les eleccions de l'Estat espanyol com un repte democràtic i li donarem resposta», ja que «votant és com es resolen els problemes». El president ha afirmat que s'acceptarà sigui quin sigui el resultat, i ha volgut llençar una pregunta al govern espanyol qüestionant-li si respectarà uns resultats que donin una majoria a les forces independentistes. 

Carles Puigdemont ha detallat quatre àmbits els quals el Govern prioritza. En primer lloc, ha detallat que el Govern s'ha desplaçat a Brussel·les per «fer evident el problema català al cor d'Europa i per denunciar la judicialització de la política», i ha afegit que vol «fer evident que el govern espanyol té un dèficit democràtic». En segon lloc, Puigdemont ha considerat que la querella presentada per la Fiscalia aquest dilluns és «política» i que per tant «ens hi oposarem des d'una posició política i no jurídica», perquè «no volem fugir de la nostra responsabilitat davant la justícia». En tercer lloc el president Puigdemont ha declarat que donaran suport a les iniciatives «per evitar que l'aplicació del 155 es posi en pràctica i que acabi desmuntant el sistema institucional català». Finalment, Carles Puigdemont ha afirmat que el Govern entoma les eleccions com un «repte democràtic», i que «no ens fa port els reptes democràtics, al contrari». 

Així, Carles Puigdemont ha declarat que el Govern català acceptarà el resultat de les eleccions del 21 de desembre, però ha volgut llençar una pregunta al govern espanyol: «El bloc del 155 respectarà els resultats que puguin donar una majoria a les forces independentistes?». Si no hi ha un compromís, ha dit Puigdemont, «voldrà dir que hi ha dos tipus de ciutadans a Catalunya, uns de primera i uns de segona». 

La declaració del president des de Brussel·les:

«Bon dia, començo fent un agraïment al PressClub per acollir aquesta roda de premsa. Gràcies per l’interès. 

El divendres al vespre reunits a Palau després de la Declaració, davant d’una sèrie de dades que mostraven que el govern espanyol plantejava un atac sense precedents contra ciutadans i funcionaris, amb condemnes possibles de 500 anys de presó pel govern, vam decidir que prioritzariem la moderació i la prudència. El diàleg ja era impossible. La nostra mà ha estat estesa sense límits. Vam arribar a proposar una suspensió de la Declaració per obrir un marc de diàleg. L’agressivitat de l’Estat contra les persones que exercien el seu dret de vot, l’impunitat de l’extrema dreta, l’atac a les persones que van fer possible el referèndum i la presentació de la querella del Fiscal General de l’Estat, ens ha portat a adoptar el pla de treball actual on la prioritat és evitar la violència, perquè el diàleg és la prioritat de Catalunya. Serem coherents amb els valors de neutralitat de les administracions, de la pau i del respecte. Aquest govern hauria pogut optar per forçar els funcionaris fidels al govern una disputa per l’hegemonia, però hem optat per no arribar al confrontament. Si el gov. Esp. vol anar a un escenari de violència no ens hi trobarà. 

El govern dijo que no pondría a los funcionarios a una situación de peligro.

És indiferent que aquest gest sigui apreciat pels altres. Demostra que la República Catalana serà un estat diferent de com es comporta l’Estat espanyol. La querella confirma fil per randa l’extrema agressivitat del gov. esp. contra el gov. cat., que se centra en perseguir idees polítiques. Demana 30 anys de presó, fiances abusives o presó preventiva. Una querella que s’afegeix al camí de màxima beligerància del gov. esp. El govern català prioritza pla treball basat en 4 àmbits. Una part del govern, amb mi mateix, ens hem desplaçat a Brussel·les per denunciar la politització de la justícia espanyola davant d’Europa. Fer evident davant del món el greu dèficit democràtic a l’Estat espanyol. Mostrar la decisió del poble català. No abandonem mai el govern, continuarem la nostra feina malgrat les limitacions que ens porta aquesta situació. La querella de l’estat és una querella política. No escaparem a la justícia. 

La gente que salvó las escuelas estoy seguro que salvará también nuestras instituciones.

Encarem les eleccions del 21-D. No ens fan por les eleccions. Estem totalment d’acord que és votant que es resolen els problemes polítics. Avui, des d’aquí, plantejo una pregunta a tothom. Respectarem els resultats de les eleccions del 21-D. Farà el mateix el bloc del 155? Vull un compromís clar de part de l’estat. Respectarà el resultat si es dóna un resultat favorable a les forces independentistes? O hi haurà votants de primera i de segona?

Per acabar, dues reflexions:
 

La comunitat internacional, especialment europa, li demano de reaccionar. La causa de Catalunya són els valors que fonamenten Europa. La pau, la llibertat, l’expressió lliure. Deixar fer a Espanya el que està fent és enterrar Europa.  Al poble de Catalunya li demano que esperi un camí llarg. Espanya ha decidit emprendre el camí de la força i de la violència i de la repressió. La democràcia és la eina que ens fa invencibles. Demano també un reconeixement als meus consellers i un pensament per les seves famílies. Us demano que els doneu el vostre màxim suport. 

Últim prec: us demano el màxim esforç perq el bloc del 155 esclafi les institucions catalanes. Les pròximes elecciones estan en aquesta lògica. És en el territori de la democràcia on sempre eem guanyat. Quan ens hem confrontat en la democrácia hem guanyat. En el terreny de la força no hem guanyat ni hi volem guanyar.»


Comentaris

envia el comentari