Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

Aragonès fa autocrítica i admet que el Govern no ha actuat amb «el respecte que mereix la ciutadania»

El vicepresident i Budó escenifiquen la pau interna presentant el pla de reobertura conjuntament

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
Pere Aragonès ha fet autocrítica aquest dijous. | Cedida

«No hem sabut construir una estratègia amb el respecte que es mereix la ciutadania. Lliçó apresa». Així s'ha pronunciat el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, l'endemà de la crisi entre JxCat i ERC per les filtracions sobre els documents de l'executiu de desescalada de la covid-19. Aragonès i la consellera Meritxell Budó han escenificat la pau interna presentant el pla de manera conjunta en una roda de premsa. Aragonès ha celebrat que després de «debats difícils i complexos» ja tenen una «estratègia compartida» per als pròxims mesos. Ha dit que manté la confiança en tots els membres del Govern, que no sap qui ha pogut filtrar el pla i que, si ho sabés, li exigiria «totes les responsabilitats».

«És lògic que hi hagi debat, i que haguem de reflexionar i contraposar idees»

El vicepresident ha reivindicat ser «extremadament humil i fer l'autocrítica necessària». Durant la roda de premsa, només Aragonès s'ha pronunciat sobre aquesta picabaralla al Govern, tot i que els periodistes han adreçat preguntes sobre la qüestió a tots dos. Aragonès ha explicat que el Govern treballa conjuntament i ha parlat de «conciliació difícil» pels diversos interessos «legítims» que hi ha entre «salvar vides i els sectors que veuen afectada la seva activitat». «És lògic que hi hagi debat, i que haguem de reflexionar i contraposar idees», ha raonat Aragonès, que ha insistit que «la contraposició d'idees ha de ser en el si del Govern i no s'ha de traslladar als mitjans». «Acceptem la responsabilitat per corregir el que calgui corregir», ha continuat.

D'altra banda, el vicepresident ha assegurat que manté la confiança amb tots els consellers del Govern, siguin del seu partit, ERC, o siguin de JxCat. «Els problemes de cada conseller són els meus problemes», ha repetit, convençut que «els governs només s'entenen si treballen col·lectivament». En aquest sentit, ha garantit que l'executiu s'ha «conjurat a seguir treballant i a fer-ho millor». «És moment de superar el que poden ser visions de partit i centrar-nos en les necessitats de superar els efectes de la covid-19», ha insistit Aragonès, que ha dit que ell és el primer que es lamenta i s'indigna quan s'ha pogut filtrar algun document. Amb tot, ha mirat de treure-hi ferro i ha remarcat que «el que importa és la decisió de començar la reobertura».

Aragonès matisa les seves declaracions sobre les publicacions dels periodistes

Aragonès també ha matisat la crida que va fer dimecres als periodistes en seu parlamentària, quan els va demanar que siguin «responsables» i no publiquin documents filtrats fins que no estiguin completats i no siguin definitius. Ha reconegut que «probablement» no es va expressar amb «el rigor necessari». I ha dit que a qui apel·la és a qui té responsabilitats: «Som nosaltres els encarregats que els esborranys no es traslladin públicament fins que no estiguin tancats. Si no, generem confusió a la ciutadania». I ha expressat que demostrar respecte a la ciutadania perquè en aquests moments necessita «tota la claredat». Finalment, ha advertit que «sempre» hi ha petició d'assumpció de responsabilitats per filtrar documents i que «davant qualsevol futura filtració, que no s'haurà de produir, s'hauria d'assumir responsabilitats si es constata que algú en té».