Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

Aragonès es desmarca de JxCat: «Vull la independència, però no de 8 segons»

El cap de llista d'ERC demana a l'independentisme que deixi de «llençar mentides» alertant d'un tripartit

Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres que després del 14-F no hi haurà acord amb el PSC «ni al Govern ni amb suports des de fora». En una entrevista a TV3, Aragonès ha afirmat que el PSC i ERC són «incompatibles» i ha emplaçat l'independentisme a deixar de «llençar mentides pel cap» alertant d'un tripartit.

Aragonès es desvincula de nou del PSC

«Jo treballaré perquè no sigui imprescindible el PSC i tenir altres suports. No vull dependre d'un partit que amenaça amb un nou 155», ha apuntat. El republicà ha apostat per un govern de la «via àmplia» i ha destacat que vol liderar un executiu amb les «mans lliures» per aplicar un programa compromès amb l'autodeterminació, l'amnistia i la reconstrucció social i econòmica.

Després que la cap de llista de Junts, Laura Borràs, hagi anunciat que si lidera la Generalitat Josep Maria Argimon serà el conseller de Salut, Aragonès ha valorat la proposta i ha dit que «demostra que sabem fer bons equips». Ha destacat que la gestió de la pandèmia ha estat fruit d'un treball en equip. Preguntat sobre si ERC té pensat qui seria el nou conseller de Salut, Aragonès no ha volgut avançar els noms del futur Govern si guanya les eleccions. Malgrat ha dit que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una feina «extraordinària» ha evitat avançar si la situarà en el nou executiu. El republicà ha mantingut la confiança en tots els equips d'ERC a les actuals conselleries.

Sobre la gestió de la pandèmia, Aragonès ha proposat impulsar un pla de xoc social de 850 MEUR per combatre la pobresa «aprofitant el talent i l'experiència». Aquest pla contempla 250 MEUR pel foment de l'ocupació jove i pels majors de 45 anys amb la contractació de 25.000 joves, 125 MEUR per afavorir la contractació d'aturats fomentant la contractació de 25.000 persones i generar 15.000 contractes per a dones joves, famílies monoparentals i majors de 55 anys.

«Jo vull per la independència, però no la vull de 8 segons»

Durant l'entrevista a TV3 ha estat preguntat per què passa si l'independentisme supera el 50% dels vots. Aragonès ha dit que això donaria legitimat interna i externa per exigir la celebració d'un referèndum. «Jo vull per la independència, però no la vull de 8 segons», ha apuntat. Ha tornat a insistir que les candidatures d'altres formacions independentistes no són l'adversari. Prèviament, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha dit que no es tracta de fer la independència en un carril «lent o ràpid» sinó de deixar de donar «voltes en cercle» i superar la situació actual amb àmplies majories. «Hem de superar discussions sobre retòrica», ha reclamat.