Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, vicepresident del Govern, en una reunió del Consell Executiu.

ERC evita reactivar la taula de diàleg després de mesos reclamant-ne una reunió

Fa escassos dies, el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, reclamava mantenir la taula tot i la inhabilitació de Torra

Pere Aragonès, vicepresident del Govern, en una reunió del Consell Executiu.
Pere Aragonès ha explicat que no pensa trucar Pedro Sánchez per reactivar la taula de diàleg. | ACN

ERC ha canviat sobtadament el seu posicionament sobre la taula de diàleg. Si dies enrere el portaveu de la formació a Madrid, Gabriel Rufián, defensava mantenir aquest espai pactat amb el govern espanyol tot i la inhabilitació de Quim Torra, aquest dijous, dia 1 d'octubre, el vicepresident del Govern i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha refredat aquesta possibilitat en una entrevista a 'RAC1'.  Aragonès ha assegurat que no pensa trucar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per reactivar-la i ha avisat que després de la inhabilitació de Quim Torra aquest espai no es pot reunir «amb les mateixes condicions».

Aragonès evita reactivar la taula de diàleg

Si fa uns dies Gabriel Rufián insinuava que si la taula no s'havia reunit era pels problemes interns a JxCat i deixava entreveure plena disposició per part d'ERC —així com del PSOE i Unides Podem—; ara Pere Aragonès ha frenat aquesta postura i ha recordat els requisits dels republicans a la taula de diàleg: l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació.

Davant de la nova situació després de la inhabilitació de Torra, ha alertat que les condicions han canviat: «Qui encapçalava la part catalana ha estat inhabilitat per posar una pancarta que diu el que anem a defensar a la taula de diàleg», ha remarcat. Tot i així, Aragonès tampoc ha volgut ser taxatiu i ha deixat una escletxa de la porta oberta a una trobada quan ha afegit que si hi ha un «contingut concret» per a la pròxima reunió i «possibilitats d'avançar», els dos socis de Govern, JxCat i ERC, treballaran conjuntament per veure com es fan les trobades.

ERC neda i guarda la roba amb la taula de diàleg

D'aquesta forma, els republicans canvien d'estratègia amb l'horitzó electoral per davant. A quatre mesos dels comicis, busquen allunyar-se de les posicions d'entesa amb el govern espanyol i marcar distàncies amb l'executiu. A més, circumscriuen les possibilitats d'una reunió de la taula de diàleg a un treball i una decisió conjunta amb JxCat, de manera que els republicans eviten, davant l'electorat independentista, perdre adeptes si defensen l'entesa mentre els 'puigdemontistes' s'hi oposen i abanderen novament la confrontació. Si hi ha taula de diàleg, doncs, hi aniran de la mà; i si no, ERC no vol fer cap pas en fals defensant-la.

Amb aquest nou posicionament, es refreden definitivament les opcions de convocar una segona reunió abans que se celebrin les eleccions autonòmiques, una postura que ja deixava entreveure aquest dimecres la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. Amb ERC instal·lada en la prudència i el càlcul electoral, és probable que la mesa no es reuneixi fins que no hi hagi nou executiu a Catalunya.