Aragonès reclama valentia a Sánchez i adverteix que «la independència és irreversible»

El vicepresident del Govern proposa una mesa de diàleg per trobar una solució

Aragonès durant una roda de premsa a Madrid aquest matí
Aragonès durant la roda de premsa a Madrid aquest matí | Catalunya Diari

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dijous a Pedro Sánchez, que afronti amb valentia i «des d’un diàleg sincer» el conflicte polític a Catalunya, perquè «no és moment del regat curt ni del laboratori electoral permanent», sinó que cal «posar solucions sobre la taula» per «desbloquejar» la situació.

Fent referència a la negativa del president espanyol a parlar amb Quim Torra ha afirmat: «No despenjar el telèfon ni atendre les peticions de diàleg és bloquejar les sortides a la solució», però «el bloqueig no beneficiarà a ningú». En aquest sentit ha advertit Sánchez que per a milions de catalans «el camí cap a la independència és irreversible». A més, ha proposat la creació d’una mesa de diàleg per a una solució «política i democràtica» que parteixi del «reconeixement de les parts», perquè «no té cap sentit que el president del govern abordi les conseqüències de la sentència amb totes les forces polítiques menys amb els independentistes».

Aragonès ha fet aquestes manifestacions durant un esmorzar informatiu a Madrid on ha assistit, entre altres, el conseller de Territori, Damià Calvet, el delegat del Govern a Madrid, Gorka Knörr, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. També representants del govern espanyol com Cristina Gallach, Alta Comissionada del govern espanyol per l’Agenda 20-30 i Miryam Álvarez, secretaria general de Coordinació Territorial. A més, hi ha assistit el secretari general d’UGT, Pepe Àlvarez.

El vicepresident del govern ha admès que la setmana passada va ser «complexa» però ara la situació «s’ha encaminat» i les imatges dels disturbis «queden lluny». En tot cas ha advertit que els actes violents mereixen la «condemna» del Govern i ha expressat el suport del Govern als Mossos alhora que també ha defensat el dret a la manifestació i ha apuntat que s’analitzaran les actuacions de la policia catalana que no siguin correctes. «Els primers interessats en què no hi hagin incidents són els presos perquè s’està parlant més dels disturbis que de les condemnes», ha dit.

Ha parlat sobre la relació amb Carmen Calvo

Respecte a la relació amb la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, Aragonès ha admès que la setmana passada van parlar un parell de vegades i li va transmetre la preocupació pels incidents alhora que li va recordar que cal encaminar el conflicte políticament. D’aquests contactes, segons Aragonès, n’estava informat el president de la Generalitat, Quim Torra. En tot cas ha recordat que aquest diàleg «no pot substituir» el diàleg entre els presidents del govern espanyol i el català. «Ja sé que Torra no li agrada a Sánchez», però «els interlocutors no s’elegeixen» i ha sentenciat: «El president de la Generalitat no l’elegeix l’opinió pública de Madrid, sinó els ciutadans de Catalunya».

En aquest mateix sentit, el vicepresident ha retret a Sánchez que opti només per fer un «tactisme permanent». «És el moment de posar les llums llargues» perquè «qui es quedi en el regat curt serà un agent actiu del bloqueig i no de la solució del problema». Per aquest motiu ha apuntat que «és increïble que un partit que es diu socialdemòcrata declini formar un govern de progrés» per «afrontar amb valentia els principals reptes de l’Estat».

«Des de la por no es governa, i la por només es tradueix en inacció», ha afirmat. Ha reclamat una mesa de diàleg que Aragonès considera que ha d’estar formada pels dos executius en la línia de la base de la declaració de Pedralbes. En tot cas ha insistit que la seva formació considera que el referèndum és la solució òptima per a Catalunya.

El vicepresident del Govern també ha retret a Sánchez que s’aferri a reclamar a Torra que condemni la violència per no abordar el diàleg durant la campanya electoral. Torra i el Govern de la Generalitat, ha recordat, «ha condemnat la violència repetidament», i «ho farem les vegades que faci falta». «Crec que el que s’està veient és una excusa per no parlar amb el president de la Generalitat per por a un desgast electoral» el 10-N, ha dit, però «això se soluciona parlant».

«Mai es podrà derrotar l’independentisme a cop de Codi Penal»

Aragonès ha criticat que el president espanyol consideri que la sentència «injusta» del Tribunal Suprem implica una derrota de l’independentisme. «Voler solucionar els conflictes votant no és delicte», ha sentenciat, i «condemnar a un segle de presó nou persones» per aquest motiu no porta enlloc, perquè «mai es podrà derrotar l’independentisme a cop de Codi Penal». Segons Aragonès, la sentència només «agreuja» la «fractura entre Catalunya i l’Estat».

També ha advertit que l’opinió pública espanyola ha d’entendre que «per a milions de catalans l’autonomisme ha mort i el camí cap a la independència és irreversible». Aquest ha de ser, ha dit, un camí «democràtic, cívic i pacífic». Ha reptat l’Estat a capgirar aquesta realitat permetent un referèndum d’autodeterminació, perquè «si la resposta continua essent penal i judicial cada dia els independentistes serem més», ha advertit.

Finalment, Aragonès ha recordat que en les últimes dècades «no hi ha hagut una resposta articulada» per part de l’Estat mentre que les que han sortit de Catalunya han rebut un «no rotund» que mai ha anat acompanyat d’una «alternativa». Aquest fet, ha recordat, «fa que una part important de la ciutadania de Catalunya ja no cregui en l’Estat i opti per la independència».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari