Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixart torna a la seva empresa, Aranow, el 13 de febrer de 2020.

Aranow: l'exitosa empresa de Cuixart, on avui ha pogut tornar

És una de les empreses referents al món d'embalatge lleuger de productes

Jordi Cuixart torna a la seva empresa, Aranow, el 13 de febrer de 2020.
Jordi Cuixart, aquest dijous, en el dia del retorn a la seva empresa, Aranow. | ACN

Aquest dijous, 13 de febrer de 2020, Jordi Cuixart ha pogut tornar a l'empresa de la seva propietat després de dos anys i quatre mesos a la presó. Cuixart segueix complint la pena de nou anys a què el va condemnar el Tribunal Suprem, però des d'aquest dijous pot gaudir de l'aplicació de l'article 100.2  del règim penitenciari, que li permetrà sortir de la presó de dilluns a divendres per treballar a la seva empresa, fer voluntariat a les tardes i tornar a la cel·la a dormir.

Una tornada especial a Aranow

Així doncs, la jornada ha estat molt especial a les instal·lacions de l'empresa de Jordi Cuixart, Aranow Packaging Machinery SL, amb seu al polígon industrial de  Sentmenat, al Vallès Occidental. La tornada del propietari després de 28 mesos tancat ha estat rebuda amb alegria per part de la plantilla, que l'ha rebut a les portes de l'empresa amb aplaudiments. Cuixart els ha dirigit algunes paraules davant de tanta emoció:

Aranow Packaging Machinery, dedicada a la maquinària d'embalatge lleuger

Poc s'ha parlat, però, de com és l'empresa de la qual Cuixart és fundador i accionista únic. L'actual president d'Òmnium Cultural va crear Aranow Packaging Machinery SL l'any 2003. L'empresa es dedica a crear maquinària per envasar productes, en funció de les necessitats dels clients que els contacten. Es dediquen, bàsicament, a fabricar equips que després els compren empreses d'alimentació o del sector farmacèutic.

El seu mercat és bàsicament estranger: només un 5% de les vendes, de mitjana, les fan a l'Estat espanyol, mentre que el 95% restant són exportacions, segons les darreres dades fetes públiques per Aranow Packaging Machinery SL. En el darrer exercici del qual consta la dada, el 2015, l'empresa de  Jordi Cuixart  va ingressar en  vendes fins a 7,2 milions d'euros; i en devia 1,7 milions en deutes contrets per la via de crèdits amb el Banc Sabadell, Caixabank, el Deutsche Bank i l'extinta Catalunya Caixa.

Cuixart va modificar l'organigrama la primavera de 2017

Des de la seva creació, Cuixart ha estat el president de l'empresa i va actuar, fins a principis de l'any 2017, com a administrador únic —càrrec pel qual cobrava un sou de 124.686 euros anuals. L'abril de fa tres anys, però, el també president d'Òmnium Cultural va optar per nomenar dos administradors solidaris més: Carles Obradors, un funcionari de l'Ajuntament de Mataró; i  Jan Molina, fins llavors director comercial de l'empresa —des de la seva fundació—, a qui també va donar el càrrec de director general.

Amb aquests moviments, Cuixart  s'assegurava, d'una banda, el funcionament del dia a dia de l'empresa, amb Molina al capdavant; i de l'altra, la seva continuïtat en cas de possibles accions judicials d'embargament, situant dos administradors més al seu costat. Faltava mig any per al clímax del procés que va desembocar en el seu empresonament, l'octubre d'aquell mateix 2017. Aquest 13 de febrer, Cuixart ha pogut tornar a trepitjar la seva empresa, la casa que ell mateix va fundar ja fa disset anys.

També et pot interessar...