Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos independentistes durant el judici del procés, el 12 de febrer de 2019

L'article que trauria els presos molt aviat de la presó

El 100.2 combina elements del segon i tercer grau penitenciari

Els presos independentistes durant el judici del procés, el 12 de febrer de 2019
Els fiscals s'obren a aplicar l’article 100.2 en alguns casos | Catalunya Diari

La Generalitat té fins al mes de febrer per decidir la classificació dels presos polítics malgrat que tot sembla indicar que ho farà a principis d'any i que els atorgarà el segon grau. No obstant això, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, no descarta «canvis» en el grau després que s'hagi conegut la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, segons recull 'Nació Digital'.

Un segon grau amb l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, aquesta és l'estratègia jurídica que vol seguir ERC. D'aquesta manera, els presos podrien combinar elements del segon i el tercer grau  com per exemple poder sortir diàriament de la presó per anar a treballar.

Un programa específic de tractament individual

L'aplicació del 100.2 necessita l'aval del jutge de vigilància penitenciària perquè es tracta d'una opció extraordinària que es fomenta en un programa específic de tractament individual, ja que  cada pres ha de justificar la seva aplicació tot presentant documentació, ofertes de feina o situacions familiars concretes. El Tribunal Suprem no entraria en joc en aquest cas, ja que l'opció pot ser recorreguda al jutjat de vigilància penitenciària i després a l'Audiència Provincial que correspongui.

36 dies de permís per any

El segon grau permetrà als presos accedir a permisos penitenciaris, de fins a  36 dies per any, un cop hagin complert una quarta part de la condemna. Els primers a poder sol·licitar aquest permís seran  Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que compliran aquesta part de condemna el pròxim 14 de gener. Per poder-ho fer però cal que els presos estiguin classificats ja de manera definitiva. 

El tercer en poder accedir als permisos serà  Joaquim Forn,  el 16 de juny, seguit de Josep Rull, el 2 d'octubre. Pel que fa als presos polítics restants hauran d'esperar fins al 2021 poder sol·licitar-los. Un període d'espera que podria esdevenir més curt si es produís un canvi de grau.

També et pot interessar...