Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Artur Mas durant una compareixença davant el micròfon i arbrat darrere

Artur Mas assegura que no va donar «cap instrucció» a Osàcar per blanquejar el finançament irregular de CDC

L'extresorer del partit ha comparegut aquest dimarts davant el magistrat de l'Audiència Nacional

El president Artur Mas durant una compareixença davant el micròfon i arbrat darrere
Mas diu que està 100% convençut que «tots els que aportàvem diners a CDC ho fèiem a canvi de res»  | Cedida

L'expresident de la GeneralitatArtur Mas ha negat haver donat mai «cap instrucció» per derivar a exalts càrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) les donacions opaques d'empresaris al partit. «No hi havia instruccions per a aquest tipus de pràctiques i, a més, estic 100% convençut que tots els que aportàvem diners a CDC ho fèiem a canvi de res», ha assegurat en declaracions a la premsa aquest dimarts.

Mas ha comparegut després que l'extresorer de CDC Daniel Osàcar hagi declarat davant del magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata que l'exconseller Germà Gordó, exgerent del partit, organitzava el blanqueig del finançament irregular de la formació i hagi insinuat que Mas en podia estar al corrent. Mas ha criticat que Osàcar hagi fet aquestes «suposicions» sense aportar certeses: «Quan estàs en un procés penal les coses no poden ser de crec que si o crec que no. Els fets han de ser fets perquè les conseqüències són molt greus», ha subratllat.

A més, ha recordat que l'extresorer convergent ha estat condemnat i empresonat pel cas i, a més, «té amenaçat tot el seu patrimoni». «Crec que una persona així, per forta que sigui espiritualment, pot ser una persona vulnerable», ha apuntat.

La declaració de l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar

Aquest dimarts, l'extresorer de CDC Daniel Osacar ha assegurat davant del magistrat de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que l'exgerent del partit Germà Gordó era qui organitzava el blanqueig del finançament irregular de la formació. D'altra banda, ha dit que Artur Mas sabia que exalts càrrecs del partit feien transferències a la formació i el mateix Osàcar els retornava l'import en metàl·lic, probablement procedent de les donacions opaques d'empresaris. Entre els excàrrecs que van utilitzar aquest sistema, ha apuntat a l'exconseller d'Interior Jordi Jané i a l'exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat Xavier Crespo.

En aquest sentit, fonts jurídiques han explicat que preguntat per l'origen dels diners en metàl·lic, Osàcar ha dit que el desconeixia, i que els diners i el llistat de donants li arribaven des de la secretaria de la gerència. De fet, ha explicat que tot el sistema el controlava Gordó. Sobre Mas ha dit que l'exsecretari general i Gordó es reunien diàriament, i per tant li sembla «probable» que Mas conegués el sistema. De fet, ha dit que no es pot imaginar que Mas no en tingués coneixement. Osàcar mai li va preguntar a Gordó si Mas ho sabia, ha dit.

Peça separada del cas 3%

Aquesta causa per blanqueig de capitals és una peça separada de l'anomenat 'cas 3%'. La peça es va obrir el passat mes d'abril contra 12 exalts càrrecs de CDC per aquests donatius que després eren retornats en metàl·lic per blanquejar diner negre. Fa uns dies De la Mata va decidir investigar també Osàcar i el seu predecessor en el càrrec, Andreu Viloca, que declararà pròximament. Entre els alts càrrecs investigats hi ha els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Jordi Jané i Pere Macias, així com Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Glòria Renom, Xavier Crespo, Montserrat Candini i Eduard Freixedes.