Artur Mas assegura que la declaració d'independència va ser «simbòlica», sense un «recorregut real»

L'expresident de la Generalitat ha pronunciat aquestes paraules en una entrevista a RAC 1
Artur Mas i Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu | EFE

 

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha sorprès tothom aquest dimecres, assegurant en una entrevista a 'El Món a RAC 1' que la declaració d'independència del passat 27 d'octubre va ser una «simbòlica», però que en realitat no tenia «un recorregut real». «Tots els actors que estaven en el Parlament el 27-O sabien que això no tenia recorregut real, una altra cosa és que li donessin importància com a simbolisme», ha explicat l'expresident. 

 

En aquest sentit, Mas ha insistit que «tan evident és que l'1-O va ser un referèndum, com que la declaració del 27-O va ser una declaració formal, parlamentària i simbòlica». «Ho sap tothom», ha insistit l'expresident, que ha demanat no exagerar el 27-O, assenyalant que, després de la declaració de la independència, el Govern no es va reunir en cap moment. 

Com a justificació, l'expresident ha explicat que, en política, «hi ha un component simbòlic i estètic». «Moltes vegades un argument s'infla, o s'exagera per quedar el millor possible», ha insistit, reconeixent que «pot arribar a ser un engany». Ara bé, Mas ha demanat destriar bé «qui deia què», perquè d'aquesta manera veuríem que «alguns s'expressaven amb total sinceritat i eren assenyalats com a culpables de traïció». 

 

Va defensar sempre un referèndum «com el d'Escòcia»

Aquestes paraules arriben l'endemà de la declaració d'Artur Mas al Tribunal Suprem, on s'investiga precisament la seva implicació en el referèndum del dia 1 d'octubre, i la posterior declaració d'independència. Davant del jutge Pablo Llarena, l'expresident ha assenyalat com a culpable a Carles Puigdemont, assegurant que ell sempre havia defensat «un referèndum com el d'Escòcia». En aquest sentit, Mas ha assenyalat que, després de nomenar l'expresident Puigdemont com a successos, va fer «un pas al costat». 

 

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, a les portes del Tribunal Suprem | CatalunyaDiari.cat

 

La relació amb Puigdemont s'ha anat perdent

Tot i això, no va negar la seva participació en quatre reunions celebrades abans del dia 1 d'octubre, assegurant que Puigdemont el trucava «en alguna ocasió» per tal de demanar-li consell. Finalment, Mas ha lamentat que, després de la marxa a Bèlgica de l'expresident, la relació s'ha anat perdent progressivament, gairebé fins a desaparèixer. Les úniques vegades que ha pogut veure Puigdemont a Brussel·les van ser durant una visita abans de les eleccions del 21-D, i en una manifestació celebrada a la capital belga.