Artur Mas demana un canvi d'estratègia a l'independentisme, i aprofitar el canvi de govern a Madrid

L'expresident creu que la voluntat dialogant de Pedro Sánchez és una oportunitat que no cal deixar passar

El president Artur Mas en una imatge d'arxiu
El president Artur Mas en una imatge d'arxiu | Cedida

És innegable que el govern de Pedro Sánchez ha posat en marxa un lent desbloqueig de les relacions entre la Generalitat i Madrid. De fet, una de les condicions perquè ERC i el PDECat votessin a favor de la moció de censura que va presentar el socialista contra Mariano Rajoy va ser precisament això, aconseguir un executiu central que aposti pel diàleg i els acords. 

En aquest sentit, l'independentisme està començant a canviar d'estratègia també, i cada vegada són més les veus que aposten per rebaixar la tensió dels últims mesos, tot i que són pocs els que s'atreveixen a dir-ho en públic. Un dels pocs que sí que ho ha fet és l'expresident Artur Mas, que ha reclamat aprofitar les oportunitats que ofereix el canvi de govern a Madrid.

República sí, però amb una nova estratègia

En una conversació amb 'El País', l'expresident de la Generalitat, i un dels impulsors del procés independentista, ha explicat que «el sobiranisme ha de mantenir l'objectiu de construir un Estat per a Catalunya, en un àmbit europeu de sobiranies compartides». Ara bé, ha indicat que, al mateix temps, ha «d'adaptar la seva estratègia a la nova situació de Catalunya i d'Espanya». 

Artur Mas aposta per mantenir l'objectiu d'una república independent, però també creu que cal aprofitar els canvis a Madrid
Artur Mas aposta per mantenir l'objectiu d'una república independent, però també creu que cal aprofitar els canvis a Madrid | Cedida

 

Segons Mas, una bona estratègia hauria de passar, dins del nostre país, «per ampliar i reforçar la base sobiranista, construir millors aliances internacionals i destacar-se pel seu bon govern i les bones pràctiques». En canvi, de Catalunya cap a fora, segons l'expresident, hauria d'«aprofitar les finestres d'oportunitat que obre el canvi de govern a Espanya, i les noves aliances parlamentàries». 

L'independentisme, entre pragmatisme i via unilateral

El que queda clar és que l'independentisme ja no està articulat al voltant d'un mateix objectiu, com passava en els mesos anteriors al referèndum de l'1 d'octubre. Hi ha els que, com l'expresident Mas, aposten per continuar amb l'objectiu de la independència, però a través d'una via pragmàtica i possibilista, i els que continuen apostant per continuar el camí seguit fins ara, sense tenir en compte les conseqüències. 

El primer sector està encapçalat per Esquerra Republicana i el PDECat. Aquesta última formació, però, continua molt vinculada a Junts per Catalunya (JxCat), marca que aglutina gran part dels defensors de via unilateral i de l'expresident Carles Puigdemont. De fet, el partit va decidir ahir mateix mantenir el nom, amb el que van aconseguir molt bons resultats en les passades eleccions, per a les municipals de l'any que ve. 

En aquest segon grup, a més, també trobem la CUP. A banda, el canvi d'estratègia també sembla haver distanciat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, ja que aquesta última ha adoptat posicions menys radicals en les darreres setmanes. 


Comentaris

envia el comentari