Mas creu que Torra hauria de convocar eleccions o nomenar un substitut

L'expresident ha estat clar sobre la 'via Venturós', la proposta de la CUP per a Torra

El president Artur Mas durant una compareixença davant el micròfon i arbrat darrere
Artur Mas, durant la seva compareixença del passat dilluns al Palau Robert. | ACN

Convocar eleccions o proposar un candidat substitut. Aquestes són les dues opcions sobre les quals ha de triar el president Torra abans que es confirmi la seva inhabilitació, segons el parer de qui va ser president de la Generalitat entre 2010 i 2016, Artur Mas.

L'expresident ha expressat així la seva opinió sobre què ha de fer Torra preveient una suspensió del seu càrrec i, d'aquesta manera, s'ha allunyat de les posicions de l'actual president, que es debat entre deixar vacant la presidència i anar a una convocatòria automàtica d'eleccions —cosa que allargaria la provisionalitat del Govern, que quedaria en funcions—, o la via Venturós proposada per la CUP, amb Torra mantenint-se a Palau com a president 'simbòlic'. Novament, doncs, Mas ha deixat entreveure les seves desavinences amb Torra i el 'puigdemontisme' i ha advocat per una postura del tot pragmàtica.

Mas, contra la via Venturós proposada per la CUP

L'expresident de la GeneralitatArtur Mas no és partidari que el president de la Generalitat, Quim Torra, mantingui una presidència simbòlica en cas d'inhabilitació ferma, el que s'ha anomenat com a 'via Venturós' que proposa la CUP. «Jo personalment no la faria. El terreny de la gesticulació, cadascú té el seu estil, però no el practicaria. Ser-hi sense ser-hi acaba no funcionant», ha argumentat en una entrevista a TV3. Segons Mas, doncs, hi ha dues opcions: convocar eleccions o proposar un candidat substitut. Però no ha volgut concretar per quina de les dues es decantaria ell. 

Mas creu que en una situació com l'actual cal màxima solidesa i, en aquest sentit, s'ha mostrat contrari a repetir a la presidència de la Generalitat el que va fer l'alcaldessa de Berga Montserrat Venturós quan va ser inhabilitada. L'expresident ha assenyalat que no podria signar res. Així doncs, davant la probable inhabilitació de Torra, l'expresident ha dibuixat dues opcions.

La solució operativa seria, segons Mas, investir un nou president si hi ha possibilitats «reals». Però també ha afegit que entén que, en una situació excepcional, Torra prefereixi no anar a una substitució i es vagi a una convocatòria electoral «d'una forma o una altra». I l'altra opció, segons Mas, seria convocar eleccions sense esperar que es convoquessin de manera automàtica. No ha volgut pronunciar-se sobre quina d'aquestes dues vies es decantaria en cas que ell fos l'actual president de la Generalitat.

El Govern, en «certa precarietat»

L'expresident ha assenyalat que des del moment en què Torra diu que la legislatura està esgotada, el gener del 2020, el Govern queda en «certa precarietat». Però també ha afegit que la pandèmia del coronavirus «ho ha capgirat tot». I per tant, segons Mas, el que seria «precarietat» en condicions normals, ara amb la pandèmia «ha girat com un mitjó». I ha conclòs que ara l'executiu català té l'objectiu de lluitar contra la covid-19 des d'un punt de vista de la salut però també des de la creació de riquesa.


Comentaris

envia el comentari