El TSJC arxiva la causa contra Buch i Lloveras per promoure l’1-O entre els alcaldes

El TSJC no veu delictes de desobediència i els exculpa de la causa

La causa contra Miquel Buch i Neus Lloveras ha quedat arxivada | CatalunyaDiari.cat

 

El TSJC ha optat per arxivar la causa contra Miquel Buch, llavors president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i Neus Lloveras, expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanoa i la Geltrú, per promoure l'1-O entre els alcaldes. El mateix tribunal, en aquesta línia, no veu delictes de desobediència i els exculpa de la causa. 

 

Els dos estaven acusats de delictes de desobediència, prevaricació i malversació, delicte que podria comportar penes de presó, a instàncies de la Fiscalia, que va fer pública la querella el 14 de setembre de 2017.  El ministeri públic va acusar Buch i Lloveras d’enviar correus electrònics als alcaldes pertanyents a les associacions que ells presidien, on s’adjuntava un document per donar suport al referèndum, i que venia amagat com un model del decret d’alcaldia, segons els denunciants.

 

 

Després d’escoltar les versions exposades per Miquel Buch i Neus Lloveras, l’alt tribunal català considera que els comportaments als quals fa referència l’escrit de la Fiscalia, i que justifiquen la desobediència greu dels dos dirigents polítics, no poden justificar els delictes dels quals han estat acusats.

 

Els correus enviats eren per intentar «escenificar el suport territorial a l’1-O» | CatalunyaDiari.cat

Les declaracions de Buch i Lloveras

Durant les seves declaracions, el president de l’ACM i l’expresidenta de l’AMI, van afirmar que els correus enviats com a dirigents de les entitats municipalistes eren per intentar «escenificar el suport territorial a l’1-O». Van enviar als ajuntaments associats una proposta de model de decret d’alcaldia per donar suport al referèndum, que incloïen diversos cartells de propaganda electoral. Però ambdós acusats van declarar que cada consistori tenia plena autonomia i podia decidir seguir o no aquelles directrius.

 

 

La Fiscalia considerava que l’enviament d’aquests correus significava «el seu total menyspreu als reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional» i la seva voluntat d'utilitzar l’AMI i l’AMC per instar centenars d’alcaldes promoguessin l’organització i celebració del referèndum. El ministeri públic concloïa que Lloveras i Buch van contribuir a promoure «un procés de secessió de Catalunya respecte a la resta de l’Estat».