L'Audiència Nacional ordena reobrir la causa contra els acompanyants de Puigdemont

Josep Maria Matamala, Josep Lluís Alay i dos mossos acompanyaven l'expresident de la Generalitat el passat 25 de març de 2018 a Alemanya quan va ser detingut

Els acompanyants de Puigdemont a Alemanya, incriminats | CatalunyaDiari.cat

La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha ordenat reobrir la causa contra els acompanyants de Puigdemont a Alemanya. Josep Maria Matamala, Josep Lluís Alay i els dos mossos que acompanyaven l'expresident de la Generalitat el passat 25 de març de 2018 a Alemanya quan va ser detingut, tornen a ser assenyalats per la justícia espanyola. 

Diego de Egea havia arxivat la causa

D'aquesta manera, tomben la iniciativa del magistrat Diego de Egea, el qual havia arxivat la causa en considerar que els acompanyants de l'expresident desconeixien que l'euroordre havia quedat reactivada. Així les coses, la Secció Tercera coincideix amb la fiscalia i creu que estaven totalment al corrent de la situació en què es trobava Puigdemont.

En aquest sentit, la Sala considera que Matamala, Alay i els dos Mossos d'Esquadra van ajudar l'expresident a fugir del país, i posa de manifest que la situació «havia de ser necessàriament coneguda per tots els investigats en aquesta causa». Així mateix, diuen que existeixen «indicis suficients» per demostrar que estaven encobrint l'impulsor de la Crida.

La Sala considera que volien evitar la detenció de Puigdemont

A l'hora justificar aquesta decisió, la Sala fica d'exemple «l'inusual trajecte que es van presentar a realitzar els investigadors», que per ells és una prova clara «de la finalitat que prosseguien: dificultar la possible detenció del Sr. Puigdemont en la seva tornada a Bèlgica. És difícil imaginar un altre motiu per justificar la realització d'un viatge tan llarg, incòmode i fins i tot, arriscat, quan estaven a la seva disposició sistemes més ràpids, còmodes i segurs».

Com a conclusió, la Sala fa patent que la seva actuació tenia com a objectiu evitar la possibilitat que altres països decidissin extradir Puigdemont, i que «la intenció d'aquest, de posar-se a disposició de les autoritats belgues, com al·leguen les defenses dels investigats, reforça aquests indicis de la conscient col·laboració dels implicats per aquest auxili constitutiu de delicte d'encobriment».

 

La fiscalia va recórrer la sentència

D'aquesta manera, la Secció Tercera ha revocat el sobreseïment que havia decretat el jutge de Egea, el qual va considerar que els quatre acompanyants no tenien coneixement de l'activació de l'euroordre. Una sentència que va recórrer la fiscalia i que ha provocat que, finalment, la història torni a fer un gir de 180º.

La notícia ha saltat a la llum el mateix dia en què el Tribunal Suprem ha comunicat que Puigdemont no podrà declarar com a testimoni en el judici de l'1-O, tal com havien demanat alguns dels processats.


Comentaris

envia el comentari