Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Lluís Trapero, excomissari dels Mossos d'Esquadra

El 8 de juny, nova data per reprendre el judici al major Trapero

El procés va haver de suspendre's en la seva recta final per la crisi del coronavirus

Josep Lluís Trapero, excomissari dels Mossos d'Esquadra
El 8 de juny, nova data per reprendre el judici al major Trapero | Catalunya Diari

L'Audiència Nacional ha anunciat aquest dijous, 28 de maig, que el judici contra el major Josep Lluís Trapero i la cúpula d'Interior per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre es reprendrà el pròxim 8 de juny. 

El cas, que ja es trobava en la recta final, va haver de paralitzar-se amb l'explosió de la crisi del coronavirus, igual que la majoria de procediments judicials oberts, i que amb el procés de desescalada s'aniran reprenent. 

L'exmajor dels Mossos d'Esquadra està acusat d'un delicte de sedició per l'actuació del cos policial durant l'1 d'octubre del 2017 i les jornades prèvies. La jutgessa, Carmen Lamela, va tancar el procés d'instrucció l'abril del 2018, ara fa més de dos anys, i va ordenar processar Trapero, Pere Soler, i el número 2 de Joaquim Forn, Cèsar Puig, juntament amb la intendent Teresa Laplana. 

Sedició, organització criminal i penes de fins a 11 anys de presó

A Trapero  se l'acusa, concretament, de dos delictes de sedició i un d'organització criminal, mentre que a Soler i Puig se'ls acusa d'un delicte de sedició i un d'organització criminal, i a Laplana d'un delicte de sedició. 

La Fiscalia ha demanat una pena de presó d'onze anys per a l'exmajor de la policia catalana, que va ser destituït del seu càrrec el 28 d'octubre del 2017, quan el govern espanyol presidit per Mariano Rajoy va aplicar l'article 155 de la Constitució Espanyola. El juny del 2018, la Sala Penal de l'Audiència Nacional va confirmar el processament a l'exmajor Josep Lluís Trapero.

Tot i això, la Fiscalia no tanca la porta a acusar-lo, en canvi, per desobediència, un delicte que no implica penes de presó, tal com va avançar el diari 'El mundo' just abans de decretar-se l'estat d'alarma.

El 8 de juny  la Fiscalia exposarà les seves conclusions definitives; una setmana més tard, el 15 de juny, les defenses presentaran les seves conclusions i la Fiscalia presentarà el seu informe, tal com avança el diari 'Ara'; i entre el 16 i el 17 de juny es presentaran els informes de les defenses i els acusats tindran els seus torns d'última paraula