Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, a Bèlgica.

L'Audiència Nacional investiga l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye

El mediàtic lletrat està acusat de presumptes delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental

Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, a Bèlgica.
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, investigat per l'Audiència Nacional | ACN

L'Audiència Nacional ha decidit processar l'advocat de Carles Puigdemont, el conegut lletrat Gonzalo Boye. La jutgessa M. Taldón veu indicis d'un possible delicte de blanqueig de capitals, relacionat amb una organització criminal dedicada al narcotràfic, i que liderava, segons la magistrada, José Ramón Prado Burgaño, més conegut com a Sito Miñanco. A més a més, segons diverses agències, la justícia també investiga Boye per un possible delicte de falsificació documental.

La investigació contra Sito Miñanco va començar l’any 2016

L'escrit, que recull la sol·licitud de la Fiscalia Antidroga, explica que aquesta investigació va començar al febrer de 2016, quan Sito Miñanco es trobava complint condemna de 16 anys al centre penitenciari d'Algesires per un delicte contra la salut pública i gaudia ja del tercer grau, cosa que li permetia treballar en un pàrquing d'aquesta localitat.

La jutgessa indica que la seva activitat continuava sent la introducció i distribució de droga a Espanya, ja que mantenia els seus contactes en organitzacions subministradores de la droga a Sud-amèrica i la infraestructura personal necessària, «un ben nodrit grup d'individus, que, en molts casos , ja havien acumulat una apreciable experiència criminal en el negoci del narcotràfic, i que estaven disposats a participar en aquestes operacions, executant de forma gairebé reverencial qualsevol activitat».

L'entramat criminal el dirigia Prado Bugallo amb un marcat caràcter personalista, al costat de col·laboradors de la seva màxima confiança com Enrique García Arango i Juan Antonio Fernández Fernández, també condemnats per narcotràfic.

La resolució de la jutgessa detalla que arran d'aquesta investigació que es va desenvolupar durant els anys 2016 i 2017 ha estat possible identificar dues operacions concretes a través de les quals Sito Miñanco i el seu entramat pretenien introduir enormes quantitats de cocaïna a Espanya. Van ser les corresponents a la intervenció del vaixell 'Thoran', abordat el 2017 quan transportava 3,3 tones de cocaïna, i el decomís, al novembre del mateix any, d'un contenidor de cocaïna als Països Baixos que ocultava 615 quilos de la mateixa substància. A més d'aquestes dues operacions, la magistrada assenyala que fins al moment de la detenció, el febrer de 2018, Prado Bugallo va mantenir la planificació i execució constant d'altres operacions d'introducció, distribució i venda de droga.

Carles Puigdemont respon a la notícia 

Per la seva banda, l'expresident Carles Puigdemont ha utilitzat les seves xarxes per donar suport al seu amic Gonzalo Boye. Puigdemont considera aquesta decisió «una vergonya, conseqüència de l'enfonsament d'un determinat sector de la cúpula judicial en el fang de la lawfare». Gonzalo Boye ha volgut agrair el comentari del seu amic amb un clar missatge: «Seguim».