Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonéès i Quim Torra parlant

El nou pressupost de la Generalitat comporta un augment en l'impost de successions

L'augment només es produeix per a les persones amb un capital previ més elevat de 500.000 euros

Pere Aragonéès i Quim Torra parlant
Pere Aragonès i Quim Torra, en una imatge d'arxiu al Parlament de Catalunya. | Cedida

Passades les deu del vespre del passat divendres, 24 d'abril, el Parlament de Catalunya aprovava els pressupostos de la Generalitat —els primers des de 2017—, gràcies als vots favorables de JxCat i ERC, l'abstenció de Catalunya En Comú Podem i el vot contrari de C's, el PSC, el PP i la CUP.

Mesures fiscals pactades entre el Govern i Catalunya En Comú Podem

El pressupost va aprovar-se juntament amb la llei d'acompanyament, que estableix entre altres ítems modificacions fiscals pactades, al llarg dels darrers mesos, entre el Govern i els Comuns. Aquests canvis afecten sis figures tributàries ja existents: l'IRPF, l’impost sobre successions, l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, l’impost sobre estades en establiments turístics, l’impost sobre habitatges buits i l’impost sobre begudes ensucrades envasades.

A més, es crea un nou tribut de caràcter ambiental  que grava la incidència en el territori de les instal·lacions d’emmagatzematge, transformació i transport d’energia elèctrica.

Increment progressiu per a l'impost de successions

Si bé les sis modificacions i el nou impost permetran incrementar ingressos a la Generalitat, el cert és que la majoria de diners 'extra' del Govern arribarà  a través de la modificació de l'impost de successions, amb un increment xifrat en 189,9 milions d'euros.

Com s'arribarà a aquest augment d'ingressos? S'han eliminat bonificacions que existien fins ara. Només es manté la que tenien els cònjuges, del 99%; però a partir d'aquí, deixen d'existir per a persones que heretin de familiars directes si tenen un patrimoni personal previ de 500.000 euros.

Si s'acompleix aquest requisit tocarà pagar l'impost de successions sense la bonificació prevista fins ara. Fins a una herència de 100.000 euros s'aplica una  reducció del 60%. A mesura que l'herència creix, la bonificació es va reduint de manera progressiva, fins a quedar eliminada a partir dels 3 milions d'euros. D'aquesta forma, l'impost de successions aconsegueix, segons la previsió pressupostària, un augment d'ingressos per a la Generalitat de manera progressiva, és a dir, pagant més qui més té.