Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pablo Iglesias i Pedro Sánchez en la presentació del seu acord de govern, el 12 de novembre de 2019.

L'augment de les pensions, la primera mesura que podria prendre el nou govern espanyol

La decisió es prendrà, amb tota probabilitat, durant els primers Consells de Ministres; no es descarta que, fins i tot, en el primer

Pablo Iglesias i Pedro Sánchez en la presentació del seu acord de govern, el 12 de novembre de 2019.
El nou govern del PSOE i Unides Podem va acordar fa setmanes un augment de les pensions del 0,9%. | Catalunya Diari

Fa ben poques hores que el Congrés dels Diputats ha escollit Pedro Sánchez, de nou, com a president del govern espanyol. La previsió és que el nou cap de l'executiu nomeni en qüestió d'hores els ministres que l'han d'acompanyar en la nova legislatura, amb  l'objectiu de reunir divendres el nou Consell de Ministres. Dels noms ja se n'està parlant i hi ha quinieles que situen diversos noms catalans al nou executiu de Pedro Sánchez.

Un nou govern amb molta feina sobre la taula

Siguin quins siguin els noms que s'asseguin divendres al Consell de Ministres, però, el nou govern espanyol té molta feina sobre la taula després de gairebé un any en funcions. PSOE i Unides Podem (UP), que el passat 12 de novembre van tancar el seu acord per formar un govern de coalició, volen marcar el perfil del nou gabinet en les seves primeres setmanes de vida.

Ho faran amb un reguitzell de mesures socials: algunes ja anunciades i d'altres amb què esperen beneficiar-se de l'efecte sorpresa que puguin causar sobre la ciutadania. Totes elles s'esperen anunciar en les primeres setmanes del nou govern de coalició.

L'augment de les pensions es produirà d'immediat

D'entre tots els compromisos adquirits, però, n'hi ha un que podria prendre's amb especial rapidesa. No es descarta, de fet, que es tiri endavant ja aquest divendres, en el primer Consell de Ministres del nou govern estatal:  es tracta de l'augment de les pensions. Els plans del nou govern de coalició PSOE-UP passen per suspendre l'article 58 de la Llei General de la Seguretat Social, que obliga que l'augment es limiti al 0,25%.

Un cop fet aquest pas, el següent serà apujar-les gairebé quatre vegades més del que indica la llei vigent a dia d'avui: un 0,9%, en una decisió que tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener i que, per tant, si s'aprova aquest mes, tal com es dona per fet, els pensionistes ja notaran en el primer ingrés de l'any. Altres decisions que s'esperen força immediates, tot i que no amb tanta urgència com l'increment de les pensions,  són l'augment a 1.000 euros del salari mínim interprofessional o la pujada del 2% del sou als funcionaris.

També et pot interessar...

  • ENQUESTA: Et sembla bé que ERC s'abstingui i permeti un govern de PSOE i Podem?
  • El PSOE portarà als tribunals les «amenaces i coaccions» per tombar la investidura de Sánchez