ÚLTIMA HORA

🚨 Sánchez convoca una reunió amb Casado, Rivera i Iglesias al Palau de la Moncloa

FAES i Aznar confien en Ciutadans i recorden a Rajoy la «complexitat» de Catalunya

La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), encapçalada per l'expresident José María Aznar ha emès un comunicat on valora les eleccions catalanes
Aznar i Rajoy en una imatge d'arxiu | PP

 

La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), encapçalada per l'expresident espanyol José María Aznar, ha criticat el missatge «pràcticament únic de la campanya del PP» per a les eleccions catalanes del passat 21 de desembre. No entén que aquest missatge hagi anat dirigit «a recordar els votants les decisions del govern davant el desafiament independentista». A més, FAES i Aznar han iniciat un acostament amb Ciutadans (Cs) per traslladar els seus vots a la formació taronja amb diversos missatges positius sobre la campanya d'Inés Arrimadas.

 

«És innegable que hi ha decisions que un Govern ha de prendre al marge dels seus eventuals efectes electorals. Aplicar l'article 155 de la Constitució ha estat una d'elles i, al marge del com i el quan es podria haver aplicat, el Govern va complir amb el seu deure fent-ho. Però assumir que la responsabilitat de govern i l'audiència electoral són incompatibles no és, en absolut, evident. I si això era així, llavors no s'entén». D'aquesta manera, la fundació ha valorat els resultats de les eleccions del 21-D.

El resultat mostra que l'independentisme no està 'escapçat'

En aquest sentit, apunta també que el repartiment de vots i escons mostra que la situació dels partits independentistes «és bastant diferent de l'observació durant la campanya que considerava 'escapçat' l'independentisme», en referència a unes declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

 

Sobres i paperetes de vot en un col·legi electoral durant el 21 de desembre | Josep M. Llauradó

 

FAES ha anticipat també que la reflexió del PP «serà despatxada amb el desdeny o l'habitual retret d'inoportunitat o deslleialtat» però ha advertit que, en tot cas, després dels resultats de les eleccions, el govern espanyol «haurà de preparar-se per una situació política d'una extraordinària complexitat a la qual haurà de fer front amb una millor estratègia, política i millor discurs de què s'ha dotat fins ara».

 

La FAES demana que no es culpi Albiol

Així mateix, l'organització presidida per Aznar, FAES, també ha demanat que la responsabilitat dels resultats de les eleccions del 21-D «no sigui carregada, injustament, sobre el candidat» del PPC, Xavier García Albiol, ni s'atribueixi a Cs, cosa que considera «insostenible».

Per FAES, la candidatura liderada per Inés Acostades ha aconseguit en aquestes eleccions «interpretar les exigències de molts centenars de milers de catalans» i oferir-los «una proposta d'esperança i convicció». «És evident que l'anomenat 'vot útil' constitucionalista ha anat a Cs», valora en el comunicat.

 

El triomf de Ciutadans és un «èxit extraordinari»

«El triomf de Cs és un èxit extraordinari que es constitueix en expressió de la mobilització cívica contra l'exclusió, el silenciament i la fractura», afirma la fundació presidida per José María Aznar, que assegura a més que aquest resultat «deslegitima les pretensions nacionalistes d'arrogar-se la representació i la suposada veu autèntica dels catalans».

Albert Rivera i Inés Arrimadas | Jordi Borràs

 

Un missatge important pels no guanyadors

A més, FAES posa de manifest que la votació del 21 de desembre no era ni sobre la Constitució, ni sobre la vigència de l'Estat de Dret ni sobre «els drets de tots els catalans com a subjectes de la ciutadania comuna que empara a tots els espanyols».

 

«Aquest és el primer i el més important missatge que han de rebre els que no han guanyat les eleccions ni representen el vot majoritari dels catalans», ha insistit.

Comentaris