Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez s'imposa en les eleccions del 10-N

Les bases d'ERC diuen 'no' a investir Sánchez sense un acord previ

Tan sols un 5,4% dels militants han rebutjat la negociació amb el líder socialista

Pedro Sánchez s'imposa en les eleccions del 10-N
Sánchez, amb 120 diputats, continua com a únic candidat amb opcions de ser president | Catalunya Diari

El 94,6% de les bases d'ERC han avalat aquesta tarda la investidura a canvi d'una mesa de diàleg amb Pedro Sánchez. En aquest sentit, tan sols un 5,4% de la militància ha votat 'no' a la pregunta llançada per la formació: «Estàs d'acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?».

Així les coses, i com que la consulta no era vinculant, serà el consell nacional del partit qui finalment prendrà la decisió sobre la postura adoptada per ERC el dia de la investidura. Cal destacar que els resultats de la consulta no han suposat cap sorpresa, i ara la cúpula del partit té carta blanca per pressionar al president del govern en funcions.

Només un 5,4% de la militància ha votat 'no'

A la consulta, que preguntava a la militància si està «d'acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació», només un 5,4% dels vots han optat per donar llum verda a la investidura sense cap acord previ. Vilalta s'ha adreçat als socialistes per dir-los que la pilota és ara a la seva teulada perquè consideren que la seva estratègia ha estat «àmpliament avalada» per la militància. A més, ha afegit que no tenen «cap pressa» per investir Sánchez. «Fa més de dos anys que només ens responen amb repressió, per tant no vindrà d'uns dies», ha advertit Vilalta.

Com ha explicat la secretària general adjunta, el proper pas és ara reunir-se amb els socialistes i, encara que ha avisat que es fa difícil concretar una data, ha confiat que puguin trobar-se durant aquesta mateixa setmana. En aquest sentit, ha informat que a partir de demà ja es treballarà per acordar una reunió. La portaveu ha recordat que, encara que la consulta és «políticament vinculant»  acabarà sent el Consell Nacional i l'Executiva Nacional qui tindran l'última paraula un cop se sàpiga si el PSOE s'obre a una taula de negociació o no.

«Si aconseguim una mesa de negociació, altres formacions se sumaran a l'acord»

Vilalta, a més, ha remarcat que amb aquesta decisió de la militància els republicans «obren camí». «Si aconseguim una mesa de negociació, altres formacions se sumaran a l'acord», ha augurat la secretària general adjunta. La portaveu dels republicans ha assegurat que centraran «tots els esforços» per construir aquesta taula de negociació, que consideren que és «el millor instrument» per aconseguir una solució democràtica. Ha insistit que es tracta d'una proposta «de mínims» i ha recordat que exigeixen que sigui una negociació entre iguals, sense condicions, amb un calendari clar i amb garanties.

Els darrers dies tant el PSC, com  el PSOE com els comuns a Catalunya han avalat amb un ampli suport un pacte entre els socialistes i Unides Podem. La formació de Pablo Iglesias va engegar la consulta interna el dissabte i la tancarà el dimecres a les 10 del matí.