Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bonvehí

Bonvehí critica la darrera decisió del govern JxCat - ERC

El president del PDeCAT renega de l'acord del govern amb els Comuns per apujar l'impost de successions i els trams més elevats de 'IRPF

Bonvehí
David Bonvehí, que presideix el PDeCAT des de fa un any i mig, ha criticar la pujada d'impostos que preveu el govern. | CatalunyaDiari.cat

L'acord entre el govern de Catalunya i En Comú Podem sobre el capítol d'ingressos del pressupost 2020 de la Generalitat ha aixecat polseguera. Hi ha hagut crítiques cap a la pujada d'alguns impostos —la més sonada, la de Pilar Rahola a TV3, però la darrera ha sorprès perquè prové del PDeCAT, formació 'mare' de Junts per Catalunya i, per tant, integrant del govern català. L'ha pronunciada el president de la formació neoconvergent, David Bonvehí.

Bonvehí critica l'augment d'impostos

Després que el diputat de JxCat, Eduard Pujol, deixés caure la setmana passada que el grup donava suport a l'acord entre el Departament d'Economia i Catalunya En Comú Podem «malgrat no estar plenament d'acord amb algunes decisions», Bonvehí ha dit ara que el PDeCAT «no comparteix» l'augment de l'IRPF per a les rendes superiors a 90.000 euros anuals, i que veu «injust» recuperar l'impost de successions.

En declaracions a l'agència EFE, Bonvehí ha defensat la mesura presa el 2010 pel govern de Convergència i Unió (CiU) d'eliminar gairebé al complet l'impost de successions i ha subratllat que «hi ha aspectes de l'acord que no ens agraden gens», tot i que ha aplaudit que es mantingui la bonificació als cònjuges. Amb tot, Bonvehí ha admès que «som conscients dels resultats que vam tenir a les darreres eleccions catalanes i que no tenim la conselleria d'Economia».

A més, ha circumscrit l'acord d'aquest departament, en mans d'ERC,  a les negociacions que hi ha a l'Ajuntament de Barcelona per tirar endavant el pressupost de 2020 d'Ada Colau, i a les de la investidura de Pedro Sánchez, a la qual Podem dona suport.

L'acord global pel pressupost encara haurà d'esperar

Pel que fa a la pujada de l'IRPF per a les rendes més elevades, el president del PDeCAT alerta d'un possible efecte d'aquesta decisió sobre «empreses que retribueixen bé els seus treballadors i que, a causa d'aquest augment, poden triar no instal·lar-se aquí, sinó en un territori més favorable fiscalment». Amb tot, cal recordar que resta pendent un acord sobre el capítol de despeses, que significaria un quòrum suficient per aprovar el pressupost 2020 al Parlament. Si s'hi arribés, serien els primers números aprovats pel govern català des de 2017.