Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs, en un míting de Junts per Catalunya amb Quim Torra i Carles Puigdemont.

Borràs es presentarà a les primàries de JxCat tot i no comptar amb el suport de Puigdemont

La cúpula de Junts per Catalunya no veu amb bons ulls el nom de la portaveu a Madrid, que en canvi sí que té el suport de Torra

Laura Borràs, en un míting de Junts per Catalunya amb Quim Torra i Carles Puigdemont.
Laura Borràs ha anunciat que es presentarà a les primàries de JxCat. | ACN

Amb la inhabilitació de Quim Torra, l'horitzó electoral s'ha fixat en la primera quinzena de febrer de 2021 i l'única formació —tret de la CUP— que no té decidit el seu candidat és Junts per Catalunya. La formació de Carles Puigdemont presenta d'entrada dues incògnites: l'expresident encapçalarà de nou la llista de forma simbòlica, o se'n mantindrà al marge, centrat en la seva condició d'eurodiputat, com insinuava fa uns dies en una entrevista a Catalunya Ràdio? I la segona: qui serà el candidat efectiu de JxCat, aquell que lideri la llista o, si Puigdemont finalment l'encapçala, hi faci tiquet?

Laura Borràs, distanciada de Puigdemont i Sànchez, es presentarà a les primàries

La cursa a Junts per Catalunya ha començat. La formació té establert un sistema de primàries per escollir candidat i ja ha sortit la primera veu que ha anunciat que pensa presentar-s'hi: es tracta de Laura Borràs, la portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, que vol liderar la formació i ser-ne la candidata a la presidència de la Generalitat. Ho ha anunciat en una entrevista al 'Huffington Post', on ha dit clarament que es presentarà i que «si la miltància ho decideix, seré la candidata».

Borràs també ha confirmat que fa el pas sense comptar amb la «benedicció» de Carles Puigdemont. «Aquí no som en un terreny on les benediccions siguin necessàries», ha dit la portaveu de JxCat a Madrid, anunciant implícitament, doncs, que es presenta a les primàries sense sumar el suport del president i actual eurodiputat. El 'quid' de la qüestió, però, es troba en la posició interna que ocupa Laura Borràs actualment dins de JxCat.

Segons indiquen fonts properes a Junts per Catalunya, seu nom no és vist amb bons ulls com a candidata ni per part del president del partit, Carles Puigdemont, ni del secretari general, Jordi Sànchez. Borràs, que comptava amb força suports mesos enrere, ha perdut força arran de la investigació judicial per una presumptament injustificada fragmentació de factures quan era la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes.

Alineada amb Quim Torra

En canvi, sí que està alineada amb Quim Torra: Laura Borràs i l'expresident de la Generalitat sintonitzen molt bé políticament i, a més, l'entrada de tots dos en política ha propiciat una bona amistat personal. Borràs comptaria internament amb el suport de Torra, però els obstacles de Puigdemont i Sànchez dificulten la seva voluntat de ser la candidata de JxCat a la Generalitat.

Anticipant-s'hi i fent el pas de presentar-se a les primàries sense pactar-ho amb la cúpula del partit, Borràs fa un pas atrevit que podria enfrontar-la públicament a Puigdemont i Sànchez si presenten un candidat 'oficialista' com els que han sonat en els darrers mesos —els que ho han fet amb més força han estat Joan Canadell i Jordi Puigneró. Torra pot ser un actiu favorable a Borràs, però alhora reforçar la manca d'entesa amb el nucli dur 'puigdemontista': les discrepàncies històriques entre Jordi Sànchez i Quim Torra s'han accentuat durant els darrers mesos amb crítiques de l'expresident de l'ANC a algunes decisions del Govern Torra.

En tot cas, davant d'una partida estratègica molt complicada, Laura Borràs ha mogut la primera fitxa del tauler per acomplir el seu gran objectiu: batallar per la presidència de la Generalitat. Sense el vistiplau de Waterloo i Lledoners, caldrà veure amb quina jugada responen Puigdemont i Sànchez.