Carles Puigdemont i Laura Borràs.

Borràs guanya la primera batalla a Puigdemont i parteix com a favorita a les primàries de JxCat

La portaveu de JxCat a Madrid es presenta a les primàries, i ho fa en condicions força favorables, malgrat els recels de la cúpula del partit

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha sortit reforçada del primer 'round' de la batalla interna a Junts per Catalunya: el que consistia a presentar batalla i oficialitzar la candidatura a les primàries per ser candidat a la presidència de la Generalitat. Borràs ha guanyat aquesta primera batalla a Puigdemont, que no veia amb bons ulls que la portaveu a Madrid es convertís en la presidenciable del seu partit i, tot i que no ho és, a ningú se li escapa que parteix com a favorita a causa de la seva popularitat entre la militància, molt superior a la del seu principal rival, el conseller Damià Calvet.

Laura Borràs planta cara a Carles Puigdemont

Laura Borràs compta amb el ple suport de Quim Torra i dels sectors de la base més abrandats de Junts per Catalunya, atrets pel seu carisma, una qualitat indubtable que destaquen afins i adversaris del seu entorn. Per contra, també genera recels. El sector Borràs-Torra és vist amb distància per Jordi Sànchez, el secretari general de JxCat i l'home que administra el partit de forma efectiva, i de retruc també per Carles Puigdemont. El distanciament entre Waterloo i Torra es va posar de relleu en els darrers mesos de presidència del darrer i, malgrat escenificacions públiques de proximitat, el cert és que Torra i Puigdemont mantenen una relació que s'ha refredat darrerament.

En aquest context, però, Borràs va decidir plantar cara, malgrat tot. La seva ambició de ser candidata a la Generalitat la va dur a anunciar que es presentaria malgrat no comptar amb la benedicció de Puigdemont i a dur fins al darrer minut la seva aspiració, confirmant aquest dimecres la seva candidatura i exhibint, a través de les xarxes, la seva popularitat entre la militància de JxCat.

Sense donar el seu braç a tòrcer, doncs, Borràs ha forçat Puigdemont a sucumbir: ni ell ni el seu candidat favorit, Jordi Puigneró, s'enfrontaran a Borràs, reconeixent la seva força i la seva victòria en aquesta primera batalla de cara a la configuració de les candidatures per al 14 de febrer. Ara bé, Puigdemont ja ha deixat clar que «no renuncia» a liderar el projecte ni la llista i, per tant, acotar la possibilitat que Laura Borràs s'erigeixi en un lideratge que acabi fent ombra a l'expresident establert a Waterloo.