Borrell posa en dubte l’actuació de la justícia alemanya

El ministre espanyol d’Assumptes Exteriors es pregunta què haurien fet els jutges que van decidir sobre Puigdemont si es produís un referèndum al seu país

Josep Borrell durant un acte de la campanya electoral pel 21-D
Josep Borrell durant un acte de la campanya electoral pel 21-D | CatalunyaDiari.cat

Josep Borrell, actual ministre d’Assumptes Exteriors, UE i Cooperació, torna a pronunciar-se sobre el procés sobiranista català. Tan sols un parell de mesos després d’assegurar que a Catalunya estava a punt de produir-se un enfrontament civil, ara es qüestiona la decisió presa pel Tribunal d’Schleswig-Holstein de desestimar les acusacions de rebel·lió que la justícia espanyola havia abocat sobre Carles Puigdemont.

Borrell creu que «encara queda molt per fer»

Així doncs, el ministre socialista ha realitzat una entrevista pel diari alemany ‘Handelsblatt’ on ha declarat que, tot i que «no vull valorar això com a ministre d’Exteriors perquè és un assumpte judicial», es pregunta «què hauria decidit el tribunal si hagués passat el mateix a Alemanya».

En aquest sentit, Borrell creu que «encara queda molt per fer» en el marc de la construcció de l’espai judicial europeu, sobretot després de veure tot allò que ha passat en els darrers mesos amb l’expresident de la Generalitat. El ministre encara va més enllà i, en referència a un possible acord entre els executius espanyol i català, explica que «si el problema segueix sent binari, i els separatistes tan sols volen parlar d’un referèndum d’independència, les converses arribaran ràpidament a la seva fi».

El socialista, però, té clar que encara queden diversos capítols per superar i, quan li pregunten si preveu una ‘tardor calenta’, respon que té clar que l’independentisme se servirà del primer aniversari del referèndum de l’1-O i de l’inici dels judicis contra els presos polítics per tornar a donar el seu suport als líders catalans empresonats.

 

Un nou Estatut, la solució de Borrell a la problemàtica independentista

Per aquest motiu, Borrell considera que l’única solució viable, i que seria un punt entremig entre les voluntats dels dos governs, és la de dur a terme una votació que tindria a veure amb la creació d’un nou Estatut d’autonomia. Aquesta proposta no resulta cap sorpresa, ja que és la mateixa que va fer l’executiu de Pedro Sánchez durant la primera trobada de la Comissió Bilateral.

Amb tot, el ministre d’Exteriors té clar que, sigui quina sigui finalment la via adoptada, portarà temps arribar un acord, i per això ha volgut recordar que Canadà va tardar 20 anys en trobar una solució definitiva amb la problemàtica de Quebec. 


Comentaris

envia el comentari