Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Felip VI, a la presa de possessió de Sánchez el 8 de gener de 2020.

Felip VI a Pedro Sánchez: «El dolor vindrà després»

El diàleg distès s'ha produït en l'acte de presa de possessió de Pedro Sánchez com a president del govern

Pedro Sánchez i Felip VI, a la presa de possessió de Sánchez el 8 de gener de 2020.
Pedro Sánchez i Felip VI, a la presa de possessió del cap del govern espanyol. | Catalunya Diari

El Rei Felip VI i el president de Govern, Pedro Sánchez, han protagonitzat un breu intercanvi de bromes després de la cerimònia de promesa de el cap de l'Executiu i la fotografia amb els poders de l'Estat. «Vuit mesos per només deu segons» ha dit Sánchez, en al·lusió al llarg període que ha estat en funcions i a la brevetat de la cerimònia de promesa.

«El dolor vindrà després», deixa anar el Rei

«Ha estat ràpid, simple i sense dolor», ha estat la resposta del Rei que, després d'una breu pausa, ha afegit fent broma: «el dolor vindrà després». Sánchez també ha reconegut, en el mateix to distès, que els polítics li han donat al Rei «moltes preocupacions». Sánchez ha promès el seu càrrec davant el monarca espanyol per segona vegada, davant d'un exemplar de la Constitució i, de nou, sense crucifix ni Bíblia.

Així, ha complert amb la fórmula de prometre per la seva «consciència i honor» el compromís de «complir fidelment les obligacions del càrrec de president del Govern, amb lleialtat al Rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions de el Consell de Ministres». Després de la lectura del reial decret del seu nomenament, Sánchez s'ha acostat a la taula on estava oberta la Constitució i, després d'una inclinació de cap davant del cap d'Estat, ha pronunciat la fórmula  de promesa posant la seva mà dreta al costat d'una Carta Magna oberta per l'article 99, el relatiu al procés d'investidura després de les eleccions.

Les principals autoritats de l'Estat, presents a l'acte

En l'acte han participat també la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, com notària major del Regne; i els representants del Poder Legislatiu i Judicial: les presidentes de Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, respectivament; el del Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes, i el del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas. Tots ells han posat després per als fotògrafs i tot seguit s'han quedat parlant uns minuts en to cordial i distès.

Així mateix, hi eren presents el cap de la Casa de Rei, Jaime Alfonsín; el secretari general, Domingo Palomo i el cap de la seva Cambra Militar, Juan Ruiz Casas. És la segona vegada que Sánchez compleix amb aquest tràmit, pel qual ja va passar el mes de juny de 2018, després de la moció de censura que el va portar a la Moncloa. El líder socialista es va convertir llavors en el primer president de Govern de la democràcia que prometia el càrrec sol davant la Constitució, sense crucifix ni Bíblia, imatge que ha repetit aquest dimecres.

També et pot interessar...