El conseller d'Interior, Miquel Buch, durant l'acte d'inauguració de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sarrià, a Barcelona, el 15 de juliol del 2020

Buch admet moments de «tensió» amb Torra però desvincula la seva destitució de la disputa entre JxCat i PDECat

El fins avui conseller d'Interior entoma «amb esportivitat» la cessament i confia en fer un «molt bon relleu» amb Sàmper

El fins aquest dijous conseller d'Interior, Miquel Buch, ha reconegut haver tingut moments de «tensió» amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al llarg de la legislatura, però ha desvinculat el seu cessament de la disputa entre JxCat i el PDECAT, així com també dels disturbis per la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Ho ha dit durant l'acte de clausura de la novena Escola d'Estiu de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), que ha tancat poc després de saber-se que Torra l'havia cessat i nomenaria l'advocat Miquel Sàmper com a substitut.

No entén que sigui rellevat ara

Miquel Buch ha dit que «hauria entès en el marc de l'octubre» que Torra el destituís per la gestió dels aldarulls, «no ara», i que, si ho ha fet per la disputa entre JxCat i el PDeCAT, ell ha deixat les files del partit de Bonvehí. «Entenc que això va molt més enllà», ha reflexionat, i ha recordat que el president té una vista al Tribunal Suprem el pròxim 17 de setembre per la seva inhabilitació.

Aquestes paraules han desmentit informacions que s'havien escampat en un primer moment, que asseguraven que Buch havia demanat el seu relleu abans de l'estiu. A més, el fins ara conseller l'Interior ha recordat que, a diferència d'altres membres del Govern, Torra «no ha tingut una trajectòria política normal» i, per tant, «hi ha coses de la gestió de l'administració que grinyolen».

«Fer un molt bon relleu» amb Sàmper, prioritat de Buch

No obstant això, ha assegurat haver entomat la destitució «amb esportivitat» perquè és potestat de Torra decidir la composició del seu Govern. «De la mateixa manera que té la llibertat de nomenar-te, té la llibertat de cessar-te», ha afirmat. Per això ha prioritzat fer «un molt bon relleu» amb Sàmper, ja que «hi ha una sèrie de projectes i feines que no poden quedar enrere».

Visiblement emocionat, ha recordat la seva dona i fills i ha asseverat que, malgrat la dificultat de la feina de conseller, «hi ha algú que la pateix més, que és la família». Per això ha exalçat «totes les famílies, marits, pares, mares, dones, fills i filles que suporten aquesta passió».