La 'NASA catalana' impulsada pel Govern, motiu de crítiques i burles al Parlament

Aragonès defensa que «no té impacte en els pressupostos de la Generalitat» i implica suport a un sector estratègic

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
El Parlament ha estat l'escenari de burles i crítiques a la nova Agència Espacial de Catalunya. | cedida

C's i el PP han aprofitat la sessió de control al Govern del ple del Parlament per carregar durament i amb ironia contra l'estratègia de l'executiu en l'àmbit de la nova economia de l'espai i l'Agència Espacial de Catalunya. Les dues formacions han considerat els projectes amb nanosatèl·lits que impulsa el Govern de «frikada» i «mostra de megalomania», i han denunciat que, lluny de ser una agència espacial albiren que serà «una agència de col·locació», insinuant que hi posaran a treballar a gent propera políticament. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha replicat que el projecte «no té impacte en el pressupost» de la Generalitat per a l'any que ve i que és un línia de suport a un sector «estratègic» que va «a mig i llarg termini».

Burles i crítiques de C's i el PP

«Xoteig», «frikada», «font de memes», «projecte del conseller que vol ser astronauta», «ridícul». Són alguns dels qualificatius que s'han escoltat aquest dimecres al matí al ple del Parlament quan Ciutadans i el Partit Popular han parlat de l'Agència Espacial de Catalunya i els plans amb dos nanosatèl·lits que va presentar el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. I és que a cap dels dos partits els ha resultat seriós el projecte i així ho han criticat.

Des de C's, el diputat Dimas Gragera ha considerat «absurd i indecent llençar missatges com aquest enmig d'una pandèmia mentre es diu que no hi ha recursos suficients per als sectors necessitats i afectats per la crisi de la covid-19». «Ningú pren seriosament el Govern. Alguns poden prendre el tema a broma i riure. Però a nosaltres ens indigna. Cremen els diners dels catalans», ha criticat el diputat de C's. I és que la formació liberal creu que el projecte només servirà «per destinar 18 milions d'euros a una agència de col·locació del Govern».

El president del PP, Alejandro Fernández, s'ha expressat en termes semblants, acusant també l'executiu de malbaratar els diners. «No impulsen una agència espacial, impulsen una agència de col·locació. Avui aquests 18 milions que són insignificants en matèria aeroespacial, serien manà en material sanitari», ha sentenciat el popular, que ha acusat el Govern se ser «sempre rehenes de la seva megalomania».

Aragonès defensa l'Agència Espacial

Des de l'executiu, però, Pere Aragonès ha defensat l'Agència Espacial, el projecte i el suport que suposa a «un sector estratègic per a la Unió Europea i per a Catalunya». A més, ha garantit que «el finançament és a través de la canalització de fons europeus» i no mitjançant diners directes dels comptes de Catalunya. «És una estratègia a mig i llarg termini i, a més, no té impacte als pressupostos d'aquest any; així que res de treure diners d'altres departaments», ha sentenciat, tot defensant l'impuls d'un sector clau en «innovació i tecnologia».


Comentaris

envia el comentari